Grzyby mrożone - jako zapasy na zimę
m7
Świetne do sosu, krokietów, kapusty, na święta...
0
0 / 0
Świetne do sosu, krokietów, kapusty, na święta...
2
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
2 kg grzyby leśne
3 l woda
Przygotowanie
1
Grzyby dobrze czyścimy, gotujemy w wodzie dwie godziny. Następnie wylewamy na durszlak i czekamy aż dobrze obciekną z wody.
2
Grzyby następnie układamy na tacy (tak, by jeden nie dotykał drugiego), wkładamy do zamrażalnika na 30 minut by się zmroziły. Następnie przekładamy do torebki foliowej i zamrażamy.
3
Najpierw zamrażamy na tacy, by grzyby w torebce się nie posklejały i zbytnio nie straciły na wyglądzie;)
4
Tak przygotowane grzyby są świetne jako dodatek do sosów, pierogów, krokietów, kapusty wigilijnej i wszelakich potraw, do których używamy własnoręcznie zebranych grzybów.