Grzyby mrożone - jako zapasy na zimę

m7

Świetne do sosu, krokietów, kapusty, na święta...
Wartości odżywcze na porcję
Energia
110
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Świetne do sosu, krokietów, kapusty, na święta...
2
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 kg grzyby leśne
3 l woda
Przygotowanie
Grzyby dobrze czyścimy, gotujemy w wodzie dwie godziny. Następnie wylewamy na durszlak i czekamy aż dobrze obciekną z wody.
Grzyby następnie układamy na tacy (tak, by jeden nie dotykał drugiego), wkładamy do zamrażalnika na 30 minut by się zmroziły. Następnie przekładamy do torebki foliowej i zamrażamy.
Najpierw zamrażamy na tacy, by grzyby w torebce się nie posklejały i zbytnio nie straciły na wyglądzie;)
Tak przygotowane grzyby są świetne jako dodatek do sosów, pierogów, krokietów, kapusty wigilijnej i wszelakich potraw, do których używamy własnoręcznie zebranych grzybów.