Grzyby marynowane

m7

Grzyby marynowane, jako zakąska i wspomnienie lata...
Wartości odżywcze na porcję
Energia
70
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 2
Grzyby marynowane, jako zakąska i wspomnienie lata...
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg grzyby leśne
1 szkl. woda
1 szkl. ocet
1 szt. cebula
3 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
2 łyżka sól
2 łyżka cukier
Przygotowanie
Grzyby starannie przebrać, dokładnie oczyścić, umyć, osączyć.
Wrzucić do wrzącej wody z łyżką soli i całą cebulą, ugotować aż zmiękną, wyjąć, osączyć.
Włożyć do wcześniej wyparzonych słoików i ostudzić.
Wodę zagotować z octem, cukrem, resztą soli i przyprawami, ostudzić.
Przygotowanym octem zalać grzyby, zamknąć słoiki.