Grzyby marynowane

m7
Grzyby marynowane

1

4 / 1

Grzyby marynowane

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 kg grzyby leśne

2 łyżecz. sól

2 łyżecz. ziele angielskie

2 łyżecz. pieprz

2 szkl. woda

2 szkl. ocet

5 szt. liść laurowy

4 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Do rondelka wlać ocet i wodę, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i nakryć pokrywką.

2

Zalewę gotować 10 min i zostawić do ostudzenia.

3

Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać z piasku i osączyć.

4

W garnku zagotować 2 litry wody, dodać grzyby i gotować na małym ogniu 30 min.

5

Osączyć na sicie, włożyć do słoików i zimne zalać zalewą (przyprawy równo rozłożyć w słoikach).

6

Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym, suchym pomieszczeniu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

191

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły