Grzyby marynowane
m7
Grzyby marynowane
Wartości odżywcze na porcję
Energia
191
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 1
Grzyby marynowane
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 kg grzyby leśne
2 łyżecz. sól
2 łyżecz. ziele angielskie
2 łyżecz. pieprz
2 szkl. woda
2 szkl. ocet
5 szt. liść laurowy
4 łyżka cukier
Przygotowanie
Do rondelka wlać ocet i wodę, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i nakryć pokrywką.
Zalewę gotować 10 min i zostawić do ostudzenia.
Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać z piasku i osączyć.
W garnku zagotować 2 litry wody, dodać grzyby i gotować na małym ogniu 30 min.
Osączyć na sicie, włożyć do słoików i zimne zalać zalewą (przyprawy równo rozłożyć w słoikach).
Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym, suchym pomieszczeniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
191
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.