Grzyby marynowane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Grzyby marynowane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976218051.jpeg&w=3840&q=75)
Grzyby marynowane
1
4 / 1
Grzyby marynowane
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
2 kg grzyby leśne
2 łyżecz. sól
2 łyżecz. ziele angielskie
2 łyżecz. pieprz
2 szkl. woda
2 szkl. ocet
5 szt. liść laurowy
4 łyżka cukier
Przygotowanie
1
Do rondelka wlać ocet i wodę, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i nakryć pokrywką.
2
Zalewę gotować 10 min i zostawić do ostudzenia.
3
Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać z piasku i osączyć.
4
W garnku zagotować 2 litry wody, dodać grzyby i gotować na małym ogniu 30 min.
5
Osączyć na sicie, włożyć do słoików i zimne zalać zalewą (przyprawy równo rozłożyć w słoikach).
6
Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym, suchym pomieszczeniu.