Grzyby marynowane

m7
Grzyby marynowane

Średnia 4 / 1

Oceń!

Grzyby marynowane

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 kg grzyby leśne

2 łyżecz. sól

2 łyżecz. ziele angielskie

2 łyżecz. pieprz

2 szkl. woda

2 szkl. ocet

5 szt. liść laurowy

4 łyżka cukier

Przygotowanie


Do rondelka wlać ocet i wodę, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i nakryć pokrywką.

Zalewę gotować 10 min i zostawić do ostudzenia.

Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać z piasku i osączyć.

W garnku zagotować 2 litry wody, dodać grzyby i gotować na małym ogniu 30 min.

Osączyć na sicie, włożyć do słoików i zimne zalać zalewą (przyprawy równo rozłożyć w słoikach).

Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym, suchym pomieszczeniu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

191

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły