Grzybowe spaghetti z polędwiczkami

lubella
Grzybowe spaghetti z polędwiczkami

19

4.3 / 4

Sprawdź przepis na przepyszny makaron grzybowy z delikatną polędwiczką wieprzową, zabielany tłustą śmietaną, z aromatem cebulki i czosnku. Przypraw do smaku, oprósz tymiankiem i wymieszaj z makaronem typu spaghetti przygotowanym al dente.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella spaghetti

300 g polędwiczka wieprzowa

3 szt. cebula

3 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. tymianek

30 g grzyby suszone

250 śmietana 30%

3 łyżka masło

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Grzyby namaczamy (taką ilością wody, aby przykryła grzyby) i zagotowujemy. Gotujemy do momentu, aż prawie cała woda odparuje.

3

Cebulę i czosnek drobno siekamy.

4

Polędwiczkę wieprzową tniemy na plasterki.

5

Na maśle podsmażamy pokrojoną w plasterki polędwiczkę i dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.

6

Dodajemy grzyby, śmietankę i gotujemy, aż sos zgęstnieje.

7

Dodajemy makaron. Całość delikatnie oprószamy listkami tymianku.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

725

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

81

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły