Grzybki ciasteczka

m7
Grzybki ciasteczka

1

0 / 0

rewelacyjne grzybki - zachwycą każdego :)

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


37 porcji

Składniki

5 łyżeczka mak niebieski

1 szkl. śmietana 18%

2.50 szkl. mleko

1 szt. budyń śmietankowy

1 szt. budyń bananowy

2 łyżka cukier

2 łyżka mleko

4 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka cukier

50 dek. mąka pszenna tortowa

25 dek. margaryna zwykła

30 dek. margaryna zwykła

6 dek. masło

6 dek. margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Zagniatamy składniki ciasta, rozwałkowujemy ciasto na ok 3-4 mm, szklaneczką do kompotu wycinamy kółka i przyklejamy je delikatnie na wierzchnią stronę foremek do pieczenia małych babeczek.

2

Tzw blaszki grzybków wycinamy z tego samego ciasta o tej samej grubości mniejszą szklaneczką i w środku jeszcze mniejszą np kieliszkiem wycinamy dziurkę w którą później będziemy wkładali nóżkę grzybka. Robimy taką sama ilośc kapeluszy, blaszek i nóżek. Nóżki wałkujemy grubsze, niezbyt długie, ich koniec obtaczamy w białku i w maku.

3

Wszystkie części pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 15-18 minut.

4

Obydwa budynie rozprowadzamy w 1 szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy do niego rozczyn budyniu, szybko mieszamy doprowadzając do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Budyń musi być koniecznie dobrze rozprowadzony - bez grudek. Ucieramy Kasię dodając po trochu budyniu.

5

Kapelusze napełniamy kremem, przyklejamy blaszkę lekko ją dociskając a w nią wkładamy nóżkę. Wszystkie składniki polewy gotujemy przez około 5 minut. Smarujemy kapelusze polewą. Gotowe grzybki wstawiamy do lodówki. Przed podaniem poprawiamy nóżki, gdyż krem w lodówce się ściśnie i wtedy można nóżki ładnie w grzybkach wyprostować.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły