0

Składniki

5 Łyżeczek
Mak niebieski
1 Szklanka
śmietana 18%
2.5 Szklanki
mleko
1 Sztuka
budyń śmietankowy
1 Sztuka
Budyń bananowy
2 Łyżki
cukier
2 Łyżki
mleko
4 Łyżki
kakao
4 Łyżki
cukier
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
25 Dekagramów
margaryna zwykła
30 Dekagramów
margaryna zwykła
6 Dekagramów
masło
6 Dekagramów
margaryna zwykła
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Zagniatamy składniki ciasta, rozwałkowujemy ciasto na ok 3-4 mm, szklaneczką do kompotu wycinamy kółka i przyklejamy je delikatnie na wierzchnią stronę foremek do pieczenia małych babeczek.
  2. Tzw blaszki grzybków wycinamy z tego samego ciasta o tej samej grubości mniejszą szklaneczką i w środku jeszcze mniejszą np kieliszkiem wycinamy dziurkę w którą później będziemy wkładali nóżkę grzybka. Robimy taką sama ilośc kapeluszy, blaszek i nóżek. Nóżki wałkujemy grubsze, niezbyt długie, ich koniec obtaczamy w białku i w maku.
  3. Wszystkie części pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 15-18 minut.
  4. Obydwa budynie rozprowadzamy w 1 szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy do niego rozczyn budyniu, szybko mieszamy doprowadzając do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Budyń musi być koniecznie dobrze rozprowadzony - bez grudek. Ucieramy Kasię dodając po trochu budyniu.
  5. Kapelusze napełniamy kremem, przyklejamy blaszkę lekko ją dociskając a w nią wkładamy nóżkę. Wszystkie składniki polewy gotujemy przez około 5 minut. Smarujemy kapelusze polewą. Gotowe grzybki wstawiamy do lodówki. Przed podaniem poprawiamy nóżki, gdyż krem w lodówce się ściśnie i wtedy można nóżki ładnie w grzybkach wyprostować.

Opis

rewelacyjne grzybki - zachwycą każdego :)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!