Grzebień ze schabu z boczkiem i serem
m7
Schab inny niz wszystkie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
709
kcal
Białka
85
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Schab inny niz wszystkie.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.20 kg schab bez kości
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. papryka czerwona słodka
150 g ser gouda tłusty
100 g surowy boczek
1 szt. cebula
3 szt. ząbek czosnku
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Schab ponacinac jak na kotlety ale nie do konca, tak aby powstał "grzebien". Mieso posolić, popieprzyc, natrzec czoskiem rozgniecionym, oprószyc paprykami (ja dodałam jeszcze przyprawe stropolska. Ewentualnie przyprawic wg gustu.
Nastepnie w szczeliny powkladac po plastrze boczku i plastrze sera żółtego. Schab obwiązać sznurkiem, zawinac w folie, włożyc do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na 45 minut w 180st. Po tym czasie odwinać z folii i włozyc ponownie do naczynia, obłozyć plastrami cebuli i plasterkami czosnku, polac z wierzchu oliwą, i piec 20 minut Po tym czasie zdjełam przykrywke i podpiekałam jeszcze góre 10-15 minut. Zdjac sznurek. Kroic ukosnie do warstw. Wychodzi bardzo smaczna pieczen i nie ma obawy, ze schab wyjdzie suchy, jest delikatny, soczysty i aromatyczny
Wartości odżywcze na porcję
Energia
709
kcal
Białka
85
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.