Grzebień ze schabu z boczkiem i serem

m7
Grzebień ze schabu z boczkiem i serem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Schab inny niz wszystkie.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.20 kg schab bez kości

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. papryka czerwona słodka

150 g ser gouda tłusty

100 g surowy boczek

1 szt. cebula

3 szt. ząbek czosnku

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


Schab ponacinac jak na kotlety ale nie do konca, tak aby powstał "grzebien". Mieso posolić, popieprzyc, natrzec czoskiem rozgniecionym, oprószyc paprykami (ja dodałam jeszcze przyprawe stropolska. Ewentualnie przyprawic wg gustu.

Nastepnie w szczeliny powkladac po plastrze boczku i plastrze sera żółtego. Schab obwiązać sznurkiem, zawinac w folie, włożyc do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na 45 minut w 180st. Po tym czasie odwinać z folii i włozyc ponownie do naczynia, obłozyć plastrami cebuli i plasterkami czosnku, polac z wierzchu oliwą, i piec 20 minut Po tym czasie zdjełam przykrywke i podpiekałam jeszcze góre 10-15 minut. Zdjac sznurek. Kroic ukosnie do warstw. Wychodzi bardzo smaczna pieczen i nie ma obawy, ze schab wyjdzie suchy, jest delikatny, soczysty i aromatyczny

Wartości odżywcze na porcję


Energia

709

kcal

Białka

85

gram

Węglowodany

5

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły