Grzanki z awokado, pieczoną dynią i jajkiem w koszulce
Kotlin
Grzanki z awokado, pieczoną dynią i jajkiem w koszulce to idealne połączenie smaków i tekstur – kremowe guacamole, słodka, karmelizowana dynia oraz delikatne, rozpływające się jajko. To świetny wybór na leniwe weekendowe śniadanie, ale też jako szybki lunch lub kolacja. Gotowe kanapki doskonale smakują samodzielnie, jak i w towarzystwie ketchupu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Grzanki z awokado, pieczoną dynią i jajkiem w koszulce to idealne połączenie smaków i tekstur – kremowe guacamole, słodka, karmelizowana dynia oraz delikatne, rozpływające się jajko. To świetny wybór na leniwe weekendowe śniadanie, ale też jako szybki lunch lub kolacja. Gotowe kanapki doskonale smakują samodzielnie, jak i w towarzystwie ketchupu. Życzymy smacznego!
13
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 szt. dynia hokkaido
3 szt. kromki chleba razowego
1 szt. awokado
1 szt. ząbek czosnku
3 szt. jajka kurze
1 łyżka ocet
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. cukier
1 szczyp. chili
1 łyżecz. sok z cytryny
1 szczyp. kiełki rzodkiewki
1 szt. ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Dynię kroimy w kostkę i mieszamy z odrobiną oliwy, solą, pieprzem czarnym i cukrem.
Dynię rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut, aż będzie miękka i przyrumieniona.
Miąższ z awokado wydrążamy łyżka i przekładamy do miseczki i rozgniatamy za pomocą widelca.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i chili. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
W garnku zagotujemy osoloną wodę i dodajemy łyżkę octu.
Energicznie mieszamy wodę w garnku, tworząc wir i ostrożnie wbijajmy jajka do wody.
Gotujemy przez około 3 minuty tak, aby żółtko było płynne, a białko ścięte.
Kromki chleba opiekamy w piekarniku, aż będą chrupkie.
Na każdą grzankę nakładamy rozgniecione awokado. Układamy upieczoną dynię i na koniec jajko w koszulce. Całość doprawiamy pieprzem czarnym i kiełkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.