2

Składniki

150 Mililitrów
mleko
100 Mililitrów
olej
100 Opakowań
Konfitura Łowicz truskawkowa
1 Sztuka
Bułka pszenna
3 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
masło
10 Dekagramów
Szynka kanapkowa
15 Dekagramów
ser żółty
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Smażymy z obu stron, aż ser się roztopi. Podajemy z konfiturami.
  2. Przygotowujemy produkty: biała bułka (w zależności od regionu nazywana: weka, wrocławska, parówka, baton;-)), szynka, ser żółty, konfitury, jajka, mleko, masło zmieszane z olejem.
  3. Obsmażamy kromki z obu stron.Na zrumienioną powierzchnię układamy: ser-wedlinę-ser i przykrywamy drugą zrumienioną kromką.
  4. Roztrzepujemy jajka z mlekiem i moczymy kromki.

Opis

Kaloryczna bomba na niedzielne śniadanie, do którego przykładam się bardzo starannie. W niedzielę mam więcej czasu, chętniej też stoję przy kuchni. Lubię patrzeć, jak budzi się moja rodzina, słuchać skwierczenia masła na patelni i czuć zapach kawy i ziół. Odganiam wszystkich od miski, dopóki ostatnia grzanka nie zostanie usmażona, wtedy siadamy przy stole i każdy komponuje smak swojej grzanki. Najbardziej popularne dżemy to: śliwkowy, truskawkowy i pomarańczowy. Za czasów studenckich robiliśmy sobie chleb smażony maczany w roztrzepanym jajku – to było danie na słono, a na słodko smażona bułka pszenna, też maczana w roztrzepanym jajku, posypana cukrem pudrem i cynamonem, czasem z serem żółtym zapieczonym między dwiema kromkami.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!