Grzanki francuskie

bartek
Grzanki francuskie

2

0 / 0

Kaloryczna bomba na niedzielne śniadanie, do którego przykładam się bardzo starannie. W niedzielę mam więcej czasu, chętniej też stoję przy kuchni. Lubię patrzeć, jak budzi się moja rodzina, słuchać skwierczenia masła na patelni i czuć zapach kawy i ziół. Odganiam wszystkich od miski, dopóki ostatnia grzanka nie zostanie usmażona, wtedy siadamy przy stole i każdy komponuje smak swojej grzanki. Najbardziej popularne dżemy to: śliwkowy, truskawkowy i pomarańczowy. Za czasów studenckich robiliśmy sobie chleb smażony maczany w roztrzepanym jajku – to było danie na słono, a na słodko smażona bułka pszenna, też maczana w roztrzepanym jajku, posypana cukrem pudrem i cynamonem, czasem z serem żółtym zapieczonym między dwiema kromkami.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

150 mleko

100 olej

100 opak. konfitura łowicz truskawkowa

1 szt. bułka pszenna

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka masło

10 dek. szynka kanapkowa

15 dek. ser żółty

Przygotowanie


1

Smażymy z obu stron, aż ser się roztopi. Podajemy z konfiturami.

2

Przygotowujemy produkty: biała bułka (w zależności od regionu nazywana: weka, wrocławska, parówka, baton;-)), szynka, ser żółty, konfitury, jajka, mleko, masło zmieszane z olejem.

3

Obsmażamy kromki z obu stron.Na zrumienioną powierzchnię układamy: ser-wedlinę-ser i przykrywamy drugą zrumienioną kromką.

4

Roztrzepujemy jajka z mlekiem i moczymy kromki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły