Grzanki francuskie
bartek
2
0 / 0
Kaloryczna bomba na niedzielne śniadanie, do którego przykładam się bardzo starannie. W niedzielę mam więcej czasu, chętniej też stoję przy kuchni. Lubię patrzeć, jak budzi się moja rodzina, słuchać skwierczenia masła na patelni i czuć zapach kawy i ziół. Odganiam wszystkich od miski, dopóki ostatnia grzanka nie zostanie usmażona, wtedy siadamy przy stole i każdy komponuje smak swojej grzanki. Najbardziej popularne dżemy to: śliwkowy, truskawkowy i pomarańczowy. Za czasów studenckich robiliśmy sobie chleb smażony maczany w roztrzepanym jajku – to było danie na słono, a na słodko smażona bułka pszenna, też maczana w roztrzepanym jajku, posypana cukrem pudrem i cynamonem, czasem z serem żółtym zapieczonym między dwiema kromkami.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
150 mleko
100 olej
100 opak. konfitura łowicz truskawkowa
1 szt. bułka pszenna
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżka masło
10 dek. szynka kanapkowa
15 dek. ser żółty
Przygotowanie
Smażymy z obu stron, aż ser się roztopi. Podajemy z konfiturami.
Przygotowujemy produkty: biała bułka (w zależności od regionu nazywana: weka, wrocławska, parówka, baton;-)), szynka, ser żółty, konfitury, jajka, mleko, masło zmieszane z olejem.
Obsmażamy kromki z obu stron.Na zrumienioną powierzchnię układamy: ser-wedlinę-ser i przykrywamy drugą zrumienioną kromką.
Roztrzepujemy jajka z mlekiem i moczymy kromki.