Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
cynamon
3 Łyżeczki
cukier
1 Sztuka
Piwo
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
4 Sztuki
goździki
1 Sztuka
imbir
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Piwo podgrzewam z goździkami, pokrojonym w kawałki korzeniem imbiru i cynamonem.
  2. W osobnym naczyniu ucieram żółtka z cukrem.
  3. Przygotowuję produkty, żeby wszystko było pod ręką, ponieważ grzaniec robi się błyskawicznie.
  4. Powoli wlewam kogel-mogel do gorącego piwa. Podgrzewam minutkę tak, żeby się nie zagotowało. Wlewam gorące piwo do szklanek, po chwili piwo, cynamon i piana utworzą dekoracyjne warstwy.
  5. Piwo nadal podgrzewa się na wolnym ogniu; pięknie pachnie w całym dmu. A ja nadal kręcę kogel-mogel; musi być gęsty, lejący, jasnożółty.

Opis

Dziś grzaniec, czyli coś smakuje bosko, rozluźnia i jednocześnie... jest lekarstwem na przeziębienie;)) Idealny na chłodniejsze dni lub wolne popołudnia. Gdy stoję zmarznięta na przystanku, zdarza mi się marzyć o dwóch rzeczach: gorącej kąpieli i równie gorącym grzańcu. Uwielbiam, gdy w domu pachnie przyprawami. Do dzisiejszego mojego grzańca dodałam imbir, obowiązkowo goździki i cynamon, ale polecam także piwo z gałką muszkatołową, kardamonem, anyżkiem lub laseczką wanilii. Zamiast białego cukru można dodać ciemny, brązowy cukier, miód lub sok malinowy. Grzaniec w wersji typowo leczniczej zazwyczaj robię z masłem i czosnkiem - może trudno wypić taką miksturę, ale bosko rozgrzewa i naprawdę leczy. Dla osób, które po raz pierwszy będą eksperymentowały z grzańcem polecam gotowe mieszanki przypraw, bo wielką nieostrożnością jest dodanie wszystkiego, co mamy w domu, w myśl zasady: co za dużo, to niezdrowo! Dobrym pomysłem jest też pójście do knajpki, gdzie serwują grzańce i z przyjaciółmi wypróbować kilka rodzajów, wtedy będziemy mieli jasność, z czym grzaniec smakuje nam najlepiej:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!