Grzaniec z żółtkiem

mariola85
Grzaniec  z żółtkiem

1

0 / 0

Dziś grzaniec, czyli coś smakuje bosko, rozluźnia i jednocześnie... jest lekarstwem na przeziębienie;)) Idealny na chłodniejsze dni lub wolne popołudnia. Gdy stoję zmarznięta na przystanku, zdarza mi się marzyć o dwóch rzeczach: gorącej kąpieli i równie gorącym grzańcu. Uwielbiam, gdy w domu pachnie przyprawami. Do dzisiejszego mojego grzańca dodałam imbir, obowiązkowo goździki i cynamon, ale polecam także piwo z gałką muszkatołową, kardamonem, anyżkiem lub laseczką wanilii. Zamiast białego cukru można dodać ciemny, brązowy cukier, miód lub sok malinowy. Grzaniec w wersji typowo leczniczej zazwyczaj robię z masłem i czosnkiem - może trudno wypić taką miksturę, ale bosko rozgrzewa i naprawdę leczy. Dla osób, które po raz pierwszy będą eksperymentowały z grzańcem polecam gotowe mieszanki przypraw, bo wielką nieostrożnością jest dodanie wszystkiego, co mamy w domu, w myśl zasady: co za dużo, to niezdrowo! Dobrym pomysłem jest też pójście do knajpki, gdzie serwują grzańce i z przyjaciółmi wypróbować kilka rodzajów, wtedy będziemy mieli jasność, z czym grzaniec smakuje nam najlepiej:)

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szcz. cynamon

3 łyżeczka cukier

1 szt. piwo

2 szt. żółtko jaja kurzego

4 szt. goździki

1 szt. imbir

Przygotowanie


1

Piwo podgrzać z goździkami, pokrojonym w kawałki korzeniem imbiru i cynamonem.

2

W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem. Kogel-mogel musi być gęsty, lejący, jasnożółty.

3

Powoli wlewać kogel-mogel do gorącego piwa. Podgrzewać minutkę tak, żeby się nie zagotowało. Wlać gorące piwo do szklanek, po chwili piwo, cynamon i piana utworzą dekoracyjne warstwy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły