Gryczotto z boczkiem, brokułami i zielonymi szparagami

goodfoodlover
Gryczotto z boczkiem, brokułami i zielonymi szparagami

3

0 / 0

Gryczotto to lekka, zdrowa i szybka wariacja na temat popularnego dania kuchni włoskiej. Proponujemy sprawdzony przepis - z boczkiem, brokułami oraz zielonymi szparagami. Światowo, a jednocześnie jak u mamy!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szczyp. sól, pieprz

1 pęcz. szparagi

200 g lubella kasza gryczana

150 g boczek

4 szkl. bulion drobiowy

0.50 szt. brokuły

1 szt. cebula

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzej olej.

2

Wsyp posiekaną cebulę oraz boczek.

3

Podsmaż całość.

4

Wrzuć zielone szparagi i różyczki brokuła.

5

Wymieszaj i smaż parę minut.

6

Wsyp opłukaną kaszę gryczaną i wymieszaj składniki.

7

Wlej bulion - pierwsze 1,5 szklanki.

8

Gotuj parę minut aż kasza wchłonie bulion.

9

Następnie znów wlej kolejną porcję.

10

Gotuj do momentu aż kasza będzie miękka.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1063

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

93

gram

Tłuszcze

54

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły