Gryczotto z boczkiem, brokułami i zielonymi szparagami
goodfoodlover
Gryczotto to lekka, zdrowa i szybka wariacja na temat popularnego dania kuchni włoskiej. Proponujemy sprawdzony przepis - z boczkiem, brokułami oraz zielonymi szparagami. Światowo, a jednocześnie jak u mamy!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1063
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Gryczotto to lekka, zdrowa i szybka wariacja na temat popularnego dania kuchni włoskiej. Proponujemy sprawdzony przepis - z boczkiem, brokułami oraz zielonymi szparagami. Światowo, a jednocześnie jak u mamy!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. szparagi
200 g lubella kasza gryczana
150 g boczek
4 szkl. bulion drobiowy
0.50 szt. brokuły
1 szt. cebula
1 łyżka olej
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej olej.
Wsyp posiekaną cebulę oraz boczek.
Podsmaż całość.
Wrzuć zielone szparagi i różyczki brokuła.
Wymieszaj i smaż parę minut.
Wsyp opłukaną kaszę gryczaną i wymieszaj składniki.
Wlej bulion - pierwsze 1,5 szklanki.
Gotuj parę minut aż kasza wchłonie bulion.
Następnie znów wlej kolejną porcję.
Gotuj do momentu aż kasza będzie miękka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1063
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.