Gryczane placuszki z dżemem 100%

maspexdigital
Gryczane placuszki z dżemem 100%

1

0 / 0

Zmień nieco swoje typowe śniadanie i wypróbuj nasz przepis na gryczane placuszki z dżemem. Przygotuj mleko, jajka, sodę, sól, cukier, masło, miód i oczywiście mąkę gryczaną. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie połącz je razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni. Możesz podawać je z ulubionym dżemem i serkiem.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 opak. dżem truskawokowy 100% łowicz

150 g mąka gryczana

250 mleko

1 szt. jaja l

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 szcz. sól

1 łyżka cukier

2 łyżka masło

3 łyżeczka kremowy serek

Przygotowanie


1

Wymieszaj mąkę, sodę oraz sól. Przesiej przez sito suche składniki.

2

W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajko oraz roztopione masło i miód.

3

Połącz ze sobą suche i mokre składniki, aż się połączą w gładką masę.

4

Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną tłuszczem wykładaj łyżką ciasto. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.

5

Placki gryczane podawaj posmarowane serkiem i dżemem. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły