Gryczane placuszki z dżemem 100%
maspexdigital
Zmień nieco swoje typowe śniadanie i wypróbuj nasz przepis na gryczane placuszki z dżemem. Przygotuj mleko, jajka, sodę, sól, cukier, masło, miód i oczywiście mąkę gryczaną. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie połącz je razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni. Możesz podawać je z ulubionym dżemem i serkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
535
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
139
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zmień nieco swoje typowe śniadanie i wypróbuj nasz przepis na gryczane placuszki z dżemem. Przygotuj mleko, jajka, sodę, sól, cukier, masło, miód i oczywiście mąkę gryczaną. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie połącz je razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni. Możesz podawać je z ulubionym dżemem i serkiem.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 opak. dżem truskawokowy 100% łowicz
150 g mąka gryczana
250 mleko
1 szt. jaja l
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
1 łyżka cukier
2 łyżka masło
3 łyżecz. kremowy serek
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę, sodę oraz sól. Przesiej przez sito suche składniki.
W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajko oraz roztopione masło i miód.
Połącz ze sobą suche i mokre składniki, aż się połączą w gładką masę.
Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną tłuszczem wykładaj łyżką ciasto. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
Placki gryczane podawaj posmarowane serkiem i dżemem. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
535
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
139
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.