Gryczane gofry
paulina-danelska
Jeśli znudziły Ci się klasyczne gofry, wypróbuj tych z mąki gryczanej. Są równie pyszne i proste w przygotowaniu, a bogatsze o składniki odżywcze: białko, błonnik, witaminy i minerały.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
302
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jeśli znudziły Ci się klasyczne gofry, wypróbuj tych z mąki gryczanej. Są równie pyszne i proste w przygotowaniu, a bogatsze o składniki odżywcze: białko, błonnik, witaminy i minerały.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szkl. mąka gryczana
1 szkl. mleko
1 szt. jajko
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
4 łyżka olej z pestek winogron
1 łyżecz. cukier trzcinowy
1 opak. sok tymbark 100% pomarańcza
Przygotowanie
Suche składniki należy razem wymieszać. Następnie dodać olej z pestek winogron, jajko oraz mleko. I już! To gotowe ciasto na przepyszne i zdrowe gofry.
Gofrownica musi być dobrze rozgrzana, co usprawni nam szybkość pieczenia.
Upieczone gofry można podawać z różnorodnymi dodatkami: owocami, dżemem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
302
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza