Gruzińskie roladki z bakłażana
EkspertOdKuchni
Roladki z bakłażana to typowe gruzińskie danie z kremowym nadzieniem, które jest banalnie proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się w roli smacznej przystawki. Gruzińskie roladki z grillowanego bakłażana w towarzystwie soczystego granatu przypadną do gustu nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim miłośnikom ciekawych kompozycji smakowych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
493
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Roladki z bakłażana to typowe gruzińskie danie z kremowym nadzieniem, które jest banalnie proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się w roli smacznej przystawki. Gruzińskie roladki z grillowanego bakłażana w towarzystwie soczystego granatu przypadną do gustu nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim miłośnikom ciekawych kompozycji smakowych.
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. bakłażan
200 g orzechy włoskie zmielone
0.50 szt. granat
0.50 łyżka olej
2 łyżecz. pasta warzywna łowicz z papryką i czerwoną fasolą
200 g serek twarogowy
Przygotowanie
Bakłażana myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na podłużne centymetrowe plastry i solimy z obu stron, aby puścił wodę. Całość odstawiamy na 1 godzinę.
Zmielone orzechy włoskie łączymy z serkiem twarogowym, dodajemy posiekany czosnek i granat. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy bakłażan odcieknie, przysmażamy go na odrobinie oleju z obu stron, aby był lekko zgrillowany i odkładamy na ręcznik papierowy.
Po ostudzeniu na każdy kawałek wykładamy pastę orzechową z granatem. Zawijamy w roladkę i podajemy z pastą warzywną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
493
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.