Gruzińskie roladki z bakłażana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Gruzińskie roladki z bakłażana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976613063.jpeg&w=3840&q=75)
Roladki z bakłażana to typowe gruzińskie danie z kremowym nadzieniem, które jest banalnie proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się w roli smacznej przystawki. Gruzińskie roladki z grillowanego bakłażana w towarzystwie soczystego granatu przypadną do gustu nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim miłośnikom ciekawych kompozycji smakowych.
0
0 / 0
Roladki z bakłażana to typowe gruzińskie danie z kremowym nadzieniem, które jest banalnie proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się w roli smacznej przystawki. Gruzińskie roladki z grillowanego bakłażana w towarzystwie soczystego granatu przypadną do gustu nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim miłośnikom ciekawych kompozycji smakowych.
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. bakłażan
200 g orzechy włoskie zmielone
0.50 szt. granat
0.50 łyżka olej
2 łyżecz. pasta warzywna łowicz z papryką i czerwoną fasolą
200 g serek twarogowy
Przygotowanie
Bakłażana myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na podłużne centymetrowe plastry i solimy z obu stron, aby puścił wodę. Całość odstawiamy na 1 godzinę.
Zmielone orzechy włoskie łączymy z serkiem twarogowym, dodajemy posiekany czosnek i granat. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy bakłażan odcieknie, przysmażamy go na odrobinie oleju z obu stron, aby był lekko zgrillowany i odkładamy na ręcznik papierowy.
Po ostudzeniu na każdy kawałek wykładamy pastę orzechową z granatem. Zawijamy w roladkę i podajemy z pastą warzywną.