Gruszki w sosie wanilowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Gruszki w sosie wanilowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F370-1702057492889.jpeg&w=3840&q=75)
Jesteś senny i pozbawiony dobrego humorku, taki pyszny, słodziutki deserek doda ci sił potrzebnych do życia, ponadto podniesie poziom cukru we krwi i poprawi ci nastrój. Daj sobie chwilę wytchnienia... Syropy słyną z tego, że nie tylko pomagają nam przezwyciężyć choroby, ale również odrywają nas od naszych codziennych, szarych obowiązków i pozwalają unosić się w chmurach...
0
0 / 0
Jesteś senny i pozbawiony dobrego humorku, taki pyszny, słodziutki deserek doda ci sił potrzebnych do życia, ponadto podniesie poziom cukru we krwi i poprawi ci nastrój. Daj sobie chwilę wytchnienia... Syropy słyną z tego, że nie tylko pomagają nam przezwyciężyć choroby, ale również odrywają nas od naszych codziennych, szarych obowiązków i pozwalają unosić się w chmurach...
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.25 l mleko lub śmietanka
0.25 l woda
2 szt. żółtka
0.25 szt. laska wanilii
1 szt. gruszki w syropie
4 szt. jabłka lub gruszki
5 dag. cukier
1 dag. mąka ziemniaczana
5 dag. cukier
Przygotowanie
Sos - Połowę mleka mocno zagrzej, natomiast resztę rozmieszaj z mąką ziemniaczaną, połącz z wrzącym mlekiem i zagotuj jednocześnie mieszając. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj po troszku gorącego płynu, ciągle (być może mozolnie, a być może i nie) ucierając, na koniec dodaj wanilię. Naczynie z sosem wstaw do zimnej wody, przestudź, często mieszając. Jeżeli chcesz możesz dodać trochę masła ( ale to nie jest wcale przymus).
Gruszki - Cukier rozpuść w wodzie i wszystko to zagotuj . W ten sposób powstał syrop. Owoce umyj, obierz, przekrój na połówki, opłucz, oczyść z gniazdek nasiennych. Wszystko to włóż do gorącego syropu, gotuj powoli przez 5 - 10 minut. Gdy gruszki zmiękną, wyjmij je, włóż do kompotierki, ostudź i zalej sosem. Teraz możesz już rozkoszować się smakiem i powtarzać sobie: "chwilo trwaj wiecznie". (a syropik możesz spałaszować przy innej dogodnej okazji - przy chorobie albo leczeniu skołatanych nerwów).