Gruszki w sosie wanilowym

m7
Gruszki w sosie wanilowym

0

0 / 0

Jesteś senny i pozbawiony dobrego humorku, taki pyszny, słodziutki deserek doda ci sił potrzebnych do życia, ponadto podniesie poziom cukru we krwi i poprawi ci nastrój. Daj sobie chwilę wytchnienia... Syropy słyną z tego, że nie tylko pomagają nam przezwyciężyć choroby, ale również odrywają nas od naszych codziennych, szarych obowiązków i pozwalają unosić się w chmurach...

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.25 l mleko lub śmietanka

0.25 l woda

2 szt. żółtka

0.25 szt. laska wanilii

1 szt. gruszki w syropie

4 szt. jabłka lub gruszki

5 dek. cukier

1 dek. mąka ziemniaczana

5 dek. cukier

Przygotowanie


1

Sos - Połowę mleka mocno zagrzej, natomiast resztę rozmieszaj z mąką ziemniaczaną, połącz z wrzącym mlekiem i zagotuj jednocześnie mieszając. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj po troszku gorącego płynu, ciągle (być może mozolnie, a być może i nie) ucierając, na koniec dodaj wanilię. Naczynie z sosem wstaw do zimnej wody, przestudź, często mieszając. Jeżeli chcesz możesz dodać trochę masła ( ale to nie jest wcale przymus).

2

Gruszki - Cukier rozpuść w wodzie i wszystko to zagotuj . W ten sposób powstał syrop. Owoce umyj, obierz, przekrój na połówki, opłucz, oczyść z gniazdek nasiennych. Wszystko to włóż do gorącego syropu, gotuj powoli przez 5 - 10 minut. Gdy gruszki zmiękną, wyjmij je, włóż do kompotierki, ostudź i zalej sosem. Teraz możesz już rozkoszować się smakiem i powtarzać sobie: "chwilo trwaj wiecznie". (a syropik możesz spałaszować przy innej dogodnej okazji - przy chorobie albo leczeniu skołatanych nerwów).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły