Gruszki w occie
m7
przepis mojej babci
Wartości odżywcze na porcję
Energia
647
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
157
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.1 / 66
przepis mojej babci
6
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
500 ocet
3 kg gruszka
1 kg cukier
3 szczyp. cynamon
2 szkl. woda
25 szt. goździki
Przygotowanie
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne.
Cukier zalać octem oraz dwoma szklankami wody, dodać goździki i cynamon, wszystko razem zagotować.
Zalewę ostudzić i zalać nią ułożone w garnku gruszki. Odstawić na cały dzień.
Na następny dzień zlać syrop i zagotować.
Następnie gruszki ułożyć do słoików i zalać ostudzonym syropem.
Zakręcić słoiki i pasteryzować 20-25 minut.