Gruszki w occie

m7
Gruszki w occie

0

3.1 / 66

Gruszki w occie idealnie komponują się z pieczonym mięsem, pasztetami, deską serów czy jako oryginalny dodatek do sałatek. Dzięki prostemu przepisowi i długiemu terminowi przydatności, to doskonały sposób na zatrzymanie smaku jesieni na dłużej. Marynowane gruszki są aromatyczne, lekko korzenne i mają przyjemnie zbalansowany słodko-kwaśny smak, który podkreśla charakter zarówno codziennych, jak i świątecznych dań.

6

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


9 porcji

Składniki

500 ml ocet

3 kg gruszka

1 kg cukier

3 szczyp. cynamon

2 szkl. woda

25 szt. goździki

Przygotowanie


1

Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.

2

Do garnka wsyp cukier, wlej ocet i 2 szklanki wody. Dodaj goździki oraz cynamon. Całość zagotuj.

3

Gotową zalewę ostudź, a następnie zalej nią gruszki ułożone w dużym garnku lub misce. Odstaw na całą noc (lub minimum 12 godzin), aby owoce przeszły aromatem przypraw.

4

Następnego dnia zlej zalewę, zagotuj ją ponownie i ostudź.

5

Gruszki ułóż ciasno w wyparzonych słoikach i zalej ostudzonym syropem.

6

Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 20–25 minut. Po wystudzeniu przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

647

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

157

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły