Gruszki w occie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Gruszki w occie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977479330.jpeg&w=3840&q=75)
przepis mojej babci
0
3.1 / 66
przepis mojej babci
6
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
9 porcji
Składniki
500 ocet
3 kg gruszka
1 kg cukier
3 szczyp. cynamon
2 szkl. woda
25 szt. goździki
Przygotowanie
1
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne.
2
Cukier zalać octem oraz dwoma szklankami wody, dodać goździki i cynamon, wszystko razem zagotować.
3
Zalewę ostudzić i zalać nią ułożone w garnku gruszki. Odstawić na cały dzień.
4
Na następny dzień zlać syrop i zagotować.
5
Następnie gruszki ułożyć do słoików i zalać ostudzonym syropem.
6
Zakręcić słoiki i pasteryzować 20-25 minut.