Gruszki w occie

m7

Gruszki w occie idealnie komponują się z pieczonym mięsem, pasztetami, deską serów czy jako oryginalny dodatek do sałatek. Dzięki prostemu przepisowi i długiemu terminowi przydatności, to doskonały sposób na zatrzymanie smaku jesieni na dłużej. Marynowane gruszki są aromatyczne, lekko korzenne i mają przyjemnie zbalansowany słodko-kwaśny smak, który podkreśla charakter zarówno codziennych, jak i świątecznych dań.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
647
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
157
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.1 / 66
Gruszki w occie idealnie komponują się z pieczonym mięsem, pasztetami, deską serów czy jako oryginalny dodatek do sałatek. Dzięki prostemu przepisowi i długiemu terminowi przydatności, to doskonały sposób na zatrzymanie smaku jesieni na dłużej. Marynowane gruszki są aromatyczne, lekko korzenne i mają przyjemnie zbalansowany słodko-kwaśny smak, który podkreśla charakter zarówno codziennych, jak i świątecznych dań.
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
500 ml ocet
3 kg gruszka
1 kg cukier
3 szczyp. cynamon
2 szkl. woda
25 szt. goździki
Przygotowanie
Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
Do garnka wsyp cukier, wlej ocet i 2 szklanki wody. Dodaj goździki oraz cynamon. Całość zagotuj.
Gotową zalewę ostudź, a następnie zalej nią gruszki ułożone w dużym garnku lub misce. Odstaw na całą noc (lub minimum 12 godzin), aby owoce przeszły aromatem przypraw.
Następnego dnia zlej zalewę, zagotuj ją ponownie i ostudź.
Gruszki ułóż ciasno w wyparzonych słoikach i zalej ostudzonym syropem.
Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 20–25 minut. Po wystudzeniu przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
647
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
157
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.