Gruszki pięknej Heleny

Kakao DecoMorreno
Gruszki pięknej Heleny

0

0 / 0

Gruszki pięknej Heleny, znane także jako gruszki belle Helene, to francuski deser, który nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. To słodkie gruszki gotowane w aromatycznym syropie waniliowym, serwowane z lodami i oblane gorzkim sosem czekoladowym. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim, którzy cenią sobie proste, a jednocześnie wyjątkowo smaczne połączenia kulinarne.

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. gruszki

750 ml woda

1 szt. cytryna

1 szt. laska wanilii

150 g cukier

100 g gorzka czekolada

2 łyżeczka kakao decomorreno

20 g masło

4 szt. lody słony karmel gałki

1 szt. bita śmietana

Przygotowanie


1

Gruszki estetycznie obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.

2

W wysokim rondlu zagotować wodę z sokiem z cytryny, cukrem i laską wanilii — wanilię przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka.

3

Do gotującego się syropu wrzucić gruszki i gotować około 15-20 minut, aż staną się miękkie.

4

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z masłem i kakao. Wymieszać, aby powstał gładki sos czekoladowy.

5

Gruszki podawać z lodami i bitą śmietaną. Wierzch polać ciepłym sosem czekoladowym.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły