Gruszki pięknej Heleny
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1705395704029.png&w=3840&q=75)
Kakao DecoMorreno
![Gruszki pięknej Heleny](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1711616073744.jpg&w=3840&q=75)
Gruszki pięknej Heleny, znane także jako gruszki belle Helene, to francuski deser, który nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. To słodkie gruszki gotowane w aromatycznym syropie waniliowym, serwowane z lodami i oblane gorzkim sosem czekoladowym. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim, którzy cenią sobie proste, a jednocześnie wyjątkowo smaczne połączenia kulinarne.
0
0 / 0
Gruszki pięknej Heleny, znane także jako gruszki belle Helene, to francuski deser, który nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. To słodkie gruszki gotowane w aromatycznym syropie waniliowym, serwowane z lodami i oblane gorzkim sosem czekoladowym. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim, którzy cenią sobie proste, a jednocześnie wyjątkowo smaczne połączenia kulinarne.
10
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. gruszki
750 ml woda
1 szt. cytryna
1 szt. laska wanilii
150 g cukier
100 g gorzka czekolada
2 łyżecz. kakao decomorreno
20 g masło
4 szt. lody słony karmel gałki
1 szt. bita śmietana
Przygotowanie
Gruszki estetycznie obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
W wysokim rondlu zagotować wodę z sokiem z cytryny, cukrem i laską wanilii — wanilię przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka.
Do gotującego się syropu wrzucić gruszki i gotować około 15-20 minut, aż staną się miękkie.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z masłem i kakao. Wymieszać, aby powstał gładki sos czekoladowy.
Gruszki podawać z lodami i bitą śmietaną. Wierzch polać ciepłym sosem czekoladowym.