Gruszka na gorąco z pomarańczami i polewą czekoladową

m7
Gruszka na gorąco z pomarańczami i polewą czekoladową

0

0 / 0

Deser dla dorosłych - gruszka gotowana w czerwonym winie z aromatycznymi przyprawami. Gruszka podana jest na pomarańczy oraz polana jest roztopioną czekoladą. Efektowny, lecz prosty w wykonaniu deser.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. cynamon

3 szkl. wino czerwone

2 szt. gruszka

2 szt. goździki

1 szt. pomarańcza

2 łyżka masło śmietankowe

1 łyżka mleko

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka cukier puder

4 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Gruszki należy obrać zostawiając "ogonki". Wino przelać do niewielkiego garnka, dodać do niego cukier, goździki i cynamon.

2

Do gotującego się wina włożyć gruszki i gotować do momentu, gdy nabiorą ładnego, delikatnie czerwonego koloru.

3

Pomarańczę pokroić w plasterki i ułożyć na talerzach. Na pomarańczach ułożyć gruszki.

4

Z masła, mleka, cukru pudru i kakao przygotować polewę i polać nią gruszkę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

659

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

73

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły