Gruszka na gorąco z pomarańczami i polewą czekoladową
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Gruszka na gorąco z pomarańczami i polewą czekoladową](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974285617.jpeg&w=3840&q=75)
Deser dla dorosłych - gruszka gotowana w czerwonym winie z aromatycznymi przyprawami. Gruszka podana jest na pomarańczy oraz polana jest roztopioną czekoladą. Efektowny, lecz prosty w wykonaniu deser.
0
0 / 0
Deser dla dorosłych - gruszka gotowana w czerwonym winie z aromatycznymi przyprawami. Gruszka podana jest na pomarańczy oraz polana jest roztopioną czekoladą. Efektowny, lecz prosty w wykonaniu deser.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. cynamon
3 szkl. wino czerwone
2 szt. gruszka
2 szt. goździki
1 szt. pomarańcza
2 łyżka masło śmietankowe
1 łyżka mleko
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka cukier puder
4 łyżka cukier
Przygotowanie
Gruszki należy obrać zostawiając "ogonki". Wino przelać do niewielkiego garnka, dodać do niego cukier, goździki i cynamon.
Do gotującego się wina włożyć gruszki i gotować do momentu, gdy nabiorą ładnego, delikatnie czerwonego koloru.
Pomarańczę pokroić w plasterki i ułożyć na talerzach. Na pomarańczach ułożyć gruszki.
Z masła, mleka, cukru pudru i kakao przygotować polewę i polać nią gruszkę.