Groszkowa z domowymi kluskami

malg

Jesień to idealny sezon na zupy. Konieczna do spróbowania zupa to groszkowa z kluseczkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
486
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jesień to idealny sezon na zupy. Konieczna do spróbowania zupa to groszkowa z kluseczkami.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 puszka groszek zielony konserwowy
1 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
1 szt. podudzie z kurczaka
3 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
0.25 szt. seler
2 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
5 szt. ziemniaki
2 szt. żółtko jaja kurzego
3 łyżka śmietana 22%
0.50 pęcz. koperek
Przygotowanie
Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w talarki lub kostkę i zalać wodą, dodać dobrze umyte udko kurczaka, trochę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 1 godziny.
Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze 20 minut.
Kiedy ziemniaki będą miękkie otworzyć puszkę groszku i wlać go do zupy razem z zalewą. Na koniec zaprawić śmietaną.
W małej miseczce rozrobić ciasto na kluski ze szklanki mąki i 2 żółtek, dodać trochę wody, aby ciasto nam się zagniotło na jednolitą, zwartą masę i jednocześnie, żeby odchodziło od ręki. Z ciasta zrobić wałki podobnie, jak na kopytka tylko że okrągłe i cieńsze o średnicy około 1 cm. Pokroić cienkie kluski-talarki podsypując je odrobiną mąki, żeby się nie sklejały.
Kluski gotować w osolonej wodzie i po ugotowaniu odcedzić je i dodać do gorącej zupy - nie gotować już zupy z kluskami. Posypać koperkiem.