Example thumb
0

Składniki

1 Puszka
groszek zielony konserwowy
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Szklanka
mąka pszenna krupczatka Lubelli
1 Sztuka
Podudzie z kurczaka
3 Sztuki
marchew
1 Sztuka
korzeń pietruszki
0.25 Sztuki
seler
2 Sztuki
liść laurowy
5 Sztuk
ziele angielskie
5 Sztuk
ziemniaki
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
3 Łyżki
Śmietana 22%
0.5 Pęczka
koperek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w talarki lub kostkę i zalewany wodą, dodajemy dobrze umyte udko kurczaka, trochę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 1 godziny.
  2. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy jeszcze 20 minut.
  3. Jak ziemniaki będą miękkie otwieramy groszek i wlewany go do zupy razem z zalewą. Na koniec zaprawiamy śmietaną.
  4. W małej miseczce rozrabiamy ciasto na kluski ze szklanki mąki i 2 żółtek, dodajemy trochę wody, aby ciasto nam się zagniotło na jednolitą, zwartą masę i jednocześnie, żeby odchodziło od ręki. Z ciasta robimy wałki podobnie, jak na kopytka tylko że okrągłe i cieńsze o średnicy około 1 cm. Kroimy cienkie kluski-talarki podsypując je odrobiną mąki, żeby się nie sklejały. Kluski gotujemy w osolonej wodzie i po ugotowaniu odcedzamy je i dodajemy do gorącej zupy - nie gotujemy już zupy z kluskami.
  5. Podajemy z koperkiem.

Opis

Jesień to dla mnie sezon na zupy. Dziś zapraszam na pyszną groszkową z kładzionymi kluskami.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!