Groszkowa z domowymi kluskami

malg
Groszkowa z domowymi kluskami

0

0 / 0

Jesień to idealny sezon na zupy. Konieczna do spróbowania zupa to groszkowa z kluseczkami.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 pusz. groszek zielony konserwowy

1 szcz. sól, pieprz

1 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli

1 szt. podudzie z kurczaka

3 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

0.25 szt. seler

2 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

5 szt. ziemniaki

2 szt. żółtko jaja kurzego

3 łyżka śmietana 22%

0.50 pęcz. koperek

Przygotowanie


1

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w talarki lub kostkę i zalać wodą, dodać dobrze umyte udko kurczaka, trochę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 1 godziny.

2

Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze 20 minut.

3

Kiedy ziemniaki będą miękkie otworzyć puszkę groszku i wlać go do zupy razem z zalewą. Na koniec zaprawić śmietaną.

4

W małej miseczce rozrobić ciasto na kluski ze szklanki mąki i 2 żółtek, dodać trochę wody, aby ciasto nam się zagniotło na jednolitą, zwartą masę i jednocześnie, żeby odchodziło od ręki. Z ciasta zrobić wałki podobnie, jak na kopytka tylko że okrągłe i cieńsze o średnicy około 1 cm. Pokroić cienkie kluski-talarki podsypując je odrobiną mąki, żeby się nie sklejały.

5

Kluski gotować w osolonej wodzie i po ugotowaniu odcedzić je i dodać do gorącej zupy - nie gotować już zupy z kluskami. Posypać koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły