Groszek ptysiowy
m7
Najlepszy do zup.
0
0 / 0
Najlepszy do zup.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szcz. sól
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka tłuszcz
6 dek. margaryna zwykła
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
1
Zagotować wodę z margaryną, osolić.
2
Wsypywać w wrzątku mąkę, mieszać aż ciasto stanie się szkliste, odstawić do przestygnięcia.
3
Wbić po jednym jajku i dokładnie wyrobić.
4
Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, uformować wałeczki, pociąć je nożem na centymetrowe kawałeczki i układać w dosyć dużej odległości na blachę wysmarowaną tłuszczem.
5
Można również włożyć ciasto do worka zakończonego tulejką i wyciskać maleńki groszek bezpośrednio na blachę.
6
Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.