Groszek ptysiowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Groszek ptysiowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974432558.jpeg&w=3840&q=75)
Najlepszy do zup.
0
0 / 0
Najlepszy do zup.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka tłuszcz
6 dag. margaryna zwykła
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
1
Zagotować wodę z margaryną, osolić.
2
Wsypywać w wrzątku mąkę, mieszać aż ciasto stanie się szkliste, odstawić do przestygnięcia.
3
Wbić po jednym jajku i dokładnie wyrobić.
4
Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, uformować wałeczki, pociąć je nożem na centymetrowe kawałeczki i układać w dosyć dużej odległości na blachę wysmarowaną tłuszczem.
5
Można również włożyć ciasto do worka zakończonego tulejką i wyciskać maleńki groszek bezpośrednio na blachę.
6
Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.