Groszek ptysiowy

m7
Groszek ptysiowy

0

0 / 0

Najlepszy do zup.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szcz. sól

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka tłuszcz

6 dek. margaryna zwykła

0.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

Zagotować wodę z margaryną, osolić.

2

Wsypywać w wrzątku mąkę, mieszać aż ciasto stanie się szkliste, odstawić do przestygnięcia.

3

Wbić po jednym jajku i dokładnie wyrobić.

4

Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, uformować wałeczki, pociąć je nożem na centymetrowe kawałeczki i układać w dosyć dużej odległości na blachę wysmarowaną tłuszczem.

5

Można również włożyć ciasto do worka zakończonego tulejką i wyciskać maleńki groszek bezpośrednio na blachę.

6

Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły