Groszek ptysiowy
m7
Najlepszy do zup.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
94
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Najlepszy do zup.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka tłuszcz
6 dag. margaryna zwykła
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Zagotować wodę z margaryną, osolić.
Wsypywać w wrzątku mąkę, mieszać aż ciasto stanie się szkliste, odstawić do przestygnięcia.
Wbić po jednym jajku i dokładnie wyrobić.
Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, uformować wałeczki, pociąć je nożem na centymetrowe kawałeczki i układać w dosyć dużej odległości na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Można również włożyć ciasto do worka zakończonego tulejką i wyciskać maleńki groszek bezpośrednio na blachę.
Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
94
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.