Grochówka z pomidorami

m7
Grochówka z pomidorami

0

0 / 0

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Kuchnia zdrowego serca".

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 łyżeczka pieprz biały

0.50 łyżeczka sól

0.75 l woda

1 szkl. groch

0.25 szkl. cebula

0.75 szkl. seler

0.50 szkl. marchew

1 szkl. rosół z kurczaka

1 szt. czosnek

1 szt. pomidory krojone łowicz

1 szt. pomidor

2 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Groch przebrać, wypłukać, zalać wodą, odstawić na noc. Odcedzić, osączyć. Osączony groch wsypać do głębokiego garnka, zalać 3/4 l wody, dodać cebulę, seler i marchew, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, częściowo przykryć i gotować na małym ogniu ok. 1 godz. lub do miękkości grochu. Podczas gotowania mieszać kilkakrotnie uważając, aby groch nie przypalił się. W razie potrzeby dolać wody.

2

Grochówkę przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i gotować na małym ogniu dalsze 15 min, mieszać często. Pomidor przepołowić, łyżeczką wybrać nasiona, pokrajać w drobną kostkę. Pomidory z puszki i rosół wlać do zupy, zamieszać. Po wystudzeniu zmiksować lub przetrzeć przez sito. Grochówkę przelać do wypłukanego rondla, mieszając mocno podgrzać na średnim ogniu. Zupę posypać kostkami pomidora i natką, podawać z gruboziarnistym pieczywem jako główne danie obiadowe.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły