Example thumb
0

Składniki

0.5 Łyżeczki
pieprz biały
0.5 Łyżeczki
sól
0.75 Litra
woda
1 Szklanka
Groch
0.25 Szklanki
cebula
0.75 Szklanki
seler
0.5 Szklanki
marchew
1 Szklanka
Rosół z kurczaka
1 Sztuka
czosnek
1 Sztuka
Puszka pomidorów w zalewie
1 Sztuka
pomidor
2 Łyżki
nać pietruszki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Groch przebrać, wypłukać, zalać wodą, odstawić na noc. Odcedzić, osączyć. Osączony groch wsypać do głębokiego garnka, zalać 3/4 l wody, dodać cebulę, seler i marchew, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, częściowo przykryć i gotować na małym ogniu ok. 1 godz. Lub do miękkości grochu. Podczas gotowania mieszać kilkakrotnie uważając, aby groch nie przypalił się . W razie potrzeby dolać wody.
  2. Grochówkę przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i gotować na małym ogniu dalsze 15 min, mieszać często. Pomidor przepołowić, łyżeczką wybrać nasiona, pokrajać w drobną kostkę. Pomidory z puszki i rosół wlać do zupy, zamieszać. Po wystudzeniu zmiksować lub przetrzeć przez sito. Grochówkę przelać do wypłukanego rondla, mieszając mocno podgrzać na średnim ogniu. Zupę posypać kostkami pomidora i natką, podawać z gruboziarnistym pieczywem jako główne danie obiadowe.

Opis

Przepis pochodzi z książki katarzyny pośpieszyńskiej "kuchnia zdrowego serca"

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!