Grochówka z pomidorami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Grochówka z pomidorami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977252422.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Kuchnia zdrowego serca".
0
0 / 0
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Kuchnia zdrowego serca".
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 łyżecz. pieprz biały
0.50 łyżecz. sól
0.75 l woda
1 szkl. groch
0.25 szkl. cebula
0.75 szkl. seler
0.50 szkl. marchew
1 szkl. rosół z kurczaka
1 szt. czosnek
1 szt. pomidory krojone łowicz
1 szt. pomidor
2 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Groch przebrać, wypłukać, zalać wodą, odstawić na noc. Odcedzić, osączyć. Osączony groch wsypać do głębokiego garnka, zalać 3/4 l wody, dodać cebulę, seler i marchew, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, częściowo przykryć i gotować na małym ogniu ok. 1 godz. lub do miękkości grochu. Podczas gotowania mieszać kilkakrotnie uważając, aby groch nie przypalił się. W razie potrzeby dolać wody.
Grochówkę przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i gotować na małym ogniu dalsze 15 min, mieszać często. Pomidor przepołowić, łyżeczką wybrać nasiona, pokrajać w drobną kostkę. Pomidory z puszki i rosół wlać do zupy, zamieszać. Po wystudzeniu zmiksować lub przetrzeć przez sito. Grochówkę przelać do wypłukanego rondla, mieszając mocno podgrzać na średnim ogniu. Zupę posypać kostkami pomidora i natką, podawać z gruboziarnistym pieczywem jako główne danie obiadowe.