Grochówka na golonce
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
malg
![Grochówka na golonce](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977304397.jpeg&w=3840&q=75)
Prosta, pyszna zupa grochowa ugotowana na golonce jest bardzo sycąca i idealna na jednodaniowy obiad. Smacznego!
0
2.8 / 12
Prosta, pyszna zupa grochowa ugotowana na golonce jest bardzo sycąca i idealna na jednodaniowy obiad. Smacznego!
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. majeranek
1 szt. wieprzowina golonka ze skórą
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. seler
5 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. kiełbasa
Przygotowanie
Groch umyć i namoczyć w zimnej wodzie przez całą noc.
Na golonce, warzywach i namoczonym grochu razem z wodą, w której się moczył wstawić wywar. Dodać ziele i liść laurowy. Gotować około 3 godzin na małym ogniu do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Zupę można podać z makaronem. Można też ugotować z kiełbasą.