Grochówka na golonce
malg
Prosta, pyszna zupa grochowa ugotowana na golonce jest bardzo sycąca i idealna na jednodaniowy obiad. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
69
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2.8 / 12
Prosta, pyszna zupa grochowa ugotowana na golonce jest bardzo sycąca i idealna na jednodaniowy obiad. Smacznego!
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. majeranek
1 szt. wieprzowina golonka ze skórą
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. seler
5 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. kiełbasa
Przygotowanie
Groch umyć i namoczyć w zimnej wodzie przez całą noc.
Na golonce, warzywach i namoczonym grochu razem z wodą, w której się moczył wstawić wywar. Dodać ziele i liść laurowy. Gotować około 3 godzin na małym ogniu do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Zupę można podać z makaronem. Można też ugotować z kiełbasą.