Grochówka na golonce

malg
Grochówka na golonce

0

2.8 / 12

Prosta, pyszna zupa grochowa ugotowana na golonce jest bardzo sycąca i idealna na jednodaniowy obiad. Smacznego!

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. majeranek

1 szt. wieprzowina golonka ze skórą

2 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. seler

5 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. kiełbasa

Przygotowanie


1

Groch umyć i namoczyć w zimnej wodzie przez całą noc.

2

Na golonce, warzywach i namoczonym grochu razem z wodą, w której się moczył wstawić wywar. Dodać ziele i liść laurowy. Gotować około 3 godzin na małym ogniu do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

3

Zupę można podać z makaronem. Można też ugotować z kiełbasą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

69

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły