Grochówka domowa
bartek
Gęsta, sycąca, z warzywami i sporymi kawałkami mięsa zupa to oczywiście grochówka. Uwielbiana przez wielu, bogata w błonnik i wartości odżywcze.
0
4.5 / 2
Gęsta, sycąca, z warzywami i sporymi kawałkami mięsa zupa to oczywiście grochówka. Uwielbiana przez wielu, bogata w błonnik i wartości odżywcze.
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
3 szczyp. majeranek
2 szkl. groch suchy
1 szt. seler
1 szt. por
5 szt. ząbek czosnku
1 szt. jaja kurze całe
5 szt. marchew
6 szt. ziele angielskie
4 szt. liść laurowy
4 szt. ziemniaki
1 łyżka masło
50 dag. wołowina
0.50 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
Przygotowanie
Groch płuczemy i zostawiamy na noc w wodzie.
Gotujemy groch z dodatkiem warzyw pokrojonych w kawałki lub w kostkę. Dodajemy mięso pokrojone w kawałki. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z ziemniakami, które – pokrojone w kostkę – dorzucamy na ostatnią godzinkę gotowania zupy. Aby zupa była aromatyczna dodajemy roztarty czosnek.