Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Gęsta, sycąca, z warzywami i sporymi kawałkami mięsa, kiełbasą lub boczkiem – mowa o grochówce – zupie najczęściej podawanej na imprezach masowych. Nie wiem, czy grochówka to nasz polski wynalazek, w każdym razie na pewno zupa ta wielu z nas kojarzy się z wojskiem. Aby podnieść morale w domu raz na jakiś czas również serwuję grochówę;-)))D Niektórzy wystrzegają się grochówki, bo boją się wzdęć, ale jeżeli zagotuje się groch dwa razy: raz sam groch w wodzie i później z przyprawami, to wzdęć nie będzie. Na lepsze trawienie mają też wpływ przyprawy, więc nie żałuj sobie czosnku i majeranku, który poprawia trawienie, zwiększa wydzielanie się soków żołądkowych. Poza tym grochówka świetnie rozgrzewa, a groch jest źródłem błonnika, witamin i soli mineralnych, zawiera także substancje antyreumatyczne, antymigrenowe, antycukrzycowe i antydepresyjne. Grochówka jest bardziej gęsta, jeśli lekko rozgotuję groch, niektórzy dodają zasmażkę lub trą warzywa na tarce z małymi oczkami. Jeśli ugotuje mi się za dużo grochu to odkładam go do fasolki po bretońsku lub sałatki z grochem.
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
3 | Szczypty |
majeranek
|
|
2 | Szklanki |
Groch suchy
|
|
1 | Sztuka |
seler
|
|
1 | Sztuka |
por
|
|
5 | Sztuk |
ząbek czosnku
|
|
1 | Sztuka |
jaja kurze całe
|
|
5 | Sztuk |
marchew
|
|
6 | Sztuk |
ziele angielskie
|
|
4 | Sztuki |
liść laurowy
|
|
4 | Sztuki |
ziemniaki
|
|
1 | Łyżka |
masło
|
|
50 | Dekagramów |
Wołowina
|
|
0.5 | Szklanki |
mąka pszenna krupczatka Lubelli
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |