0

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
3 Szczypty
majeranek
2 Szklanki
Groch suchy
1 Sztuka
seler
1 Sztuka
por
5 Sztuk
ząbek czosnku
1 Sztuka
jaja kurze całe
5 Sztuk
marchew
6 Sztuk
ziele angielskie
4 Sztuki
liść laurowy
4 Sztuki
ziemniaki
1 Łyżka
masło
50 Dekagramów
Wołowina
0.5 Szklanki
mąka pszenna krupczatka Lubelli
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Groch płuczemy i zostawiamy na noc w wodzie.
  2. Gotujemy groch z dodatkiem warzyw pokrojonych w kawałki lub w kostkę (jak kto lubi). Dodajemy również mięso pokrojone w kawałki – ja wybrałem wołowinę, ponieważ zupa będzie gotowała się 2-3 godziny (aż zmięknie groch), to wołowina też ma szansę być miękka. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z ziemniakami, które – pokrojone w kostkę – dorzucam na ostatnią godzinkę gotowania zupy. Aby zupa była aromatyczna dodaję roztarty czosnek ,a jeśli chcę, a by była gęsta i sycąca dodaję jeszcze kluski kładzione.
  3. Ciasto na kluski kładzione ma mieć konsystencję gęstej śmietany: pół kubka mąki, 1 jajo, sól i pieprz do smaku łączymy z zimną wodą i mieszamy.
  4. Przygotowujemy mięso i warzywa: marchew, por, seler, ziemniaki i przyprawy: czsnek, ziele angielskie i listki laurowe.
  5. Na osolony wrzątek „kładziemy” łyżką kluski. Moczymy łyżkę we wrzątku, żeby ciasto się d niej nie przyklejało. Kluski gotują się około 3-5 minut aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy ją wyjmujemy łyżką cedzakową na płaski talerz. Kluski okraszamy masłem lub jakimś innym tłuszczem, żeby się nie posklejały. Można je też przelać zimną wodą podczas odcedzania.

Opis

Gęsta, sycąca, z warzywami i sporymi kawałkami mięsa, kiełbasą lub boczkiem – mowa o grochówce – zupie najczęściej podawanej na imprezach masowych. Nie wiem, czy grochówka to nasz polski wynalazek, w każdym razie na pewno zupa ta wielu z nas kojarzy się z wojskiem. Aby podnieść morale w domu raz na jakiś czas również serwuję grochówę;-)))D Niektórzy wystrzegają się grochówki, bo boją się wzdęć, ale jeżeli zagotuje się groch dwa razy: raz sam groch w wodzie i później z przyprawami, to wzdęć nie będzie. Na lepsze trawienie mają też wpływ przyprawy, więc nie żałuj sobie czosnku i majeranku, który poprawia trawienie, zwiększa wydzielanie się soków żołądkowych. Poza tym grochówka świetnie rozgrzewa, a groch jest źródłem błonnika, witamin i soli mineralnych, zawiera także substancje antyreumatyczne, antymigrenowe, antycukrzycowe i antydepresyjne. Grochówka jest bardziej gęsta, jeśli lekko rozgotuję groch, niektórzy dodają zasmażkę lub trą warzywa na tarce z małymi oczkami. Jeśli ugotuje mi się za dużo grochu to odkładam go do fasolki po bretońsku lub sałatki z grochem.

Podobne przepisy

Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodki...

Przepis
Średni Do 3 godz
Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek

Rosół staropolski z pieczonej kaczki

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Rosół staropolski z pieczonej kaczki

Szybka zupa pieczarkowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Szybka zupa pieczarkowa

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Przepis
Łatwy Do 15 min
Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Wstążki z duszoną wołowiną i selerem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Wstążki z duszoną wołowiną i selerem

Indycze golonki duszone z cebulą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Indycze golonki duszone z cebulą

Żeberka duszone w piwie

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Żeberka duszone w piwie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!