Grochówka domowa

bartek
Grochówka domowa

0

4.5 / 2

Gęsta, sycąca, z warzywami i sporymi kawałkami mięsa zupa to oczywiście grochówka. Uwielbiana przez wielu, bogata w błonnik i wartości odżywcze.

14

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

3 szczyp. majeranek

2 szkl. groch suchy

1 szt. seler

1 szt. por

5 szt. ząbek czosnku

1 szt. jaja kurze całe

5 szt. marchew

6 szt. ziele angielskie

4 szt. liść laurowy

4 szt. ziemniaki

1 łyżka masło

50 dag. wołowina

0.50 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli

Przygotowanie


1

Groch płuczemy i zostawiamy na noc w wodzie.

2

Gotujemy groch z dodatkiem warzyw pokrojonych w kawałki lub w kostkę. Dodajemy mięso pokrojone w kawałki. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z ziemniakami, które – pokrojone w kostkę – dorzucamy na ostatnią godzinkę gotowania zupy. Aby zupa była aromatyczna dodajemy roztarty czosnek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

735

kcal

Białka

46

gram

Węglowodany

75

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły