Grochówka

m7
Grochówka

Średnia 0 / 0

Oceń!

Grochówka to klasyczna, gęsta zupa z grochu łuskanego z dodatkiem warzyw, boczku i kiełbasy. Aromatyczna, sycąca i idealna na chłodne dni. Dzięki prostym składnikom i długiemu gotowaniu ma intensywny, domowy smak. Świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub rozgrzewająca zupa na kilka dni.

17

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

300 g groch łuskany połówki

1.50 l woda

2 szt. liście laurowe

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 łyżecz. majeranek

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

2 szt. marchewka

1 szt. pietruszka

1 szt. seler mały

1 szt. cebula średnia

2 szt. ząbki czosnku

2 szt. ziemniaki

200 g boczek wędzony

200 g kiełbasa śląska

1 łyżka masło

1 łyżka słodka papryka

Przygotowanie


Groch przepłucz na sicie.

Przełóż do garnka, zalej 1,5 l wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.

Gotuj na małym ogniu ok. 35–45 minut, mieszając co jakiś czas, bo groch lubi przywierać.

Porada:  

Grochu łuskanego nie trzeba namaczać — gotuje się stosunkowo szybko.


Marchew, pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę lub półplasterki.

Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.


Na patelni rozgrzej masło lub olej.

Dodaj pokrojony w kostkę boczek i podsmaż, aż się lekko wytopi i zarumieni.

Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż kolejne 3–4 minuty.

Dodaj cebulę, czosnek i słodką paprykę, wymieszaj i podsmaż chwilę, aż cebula zmięknie.

Całość przełóż do garnka z gotującym się grochem.


Do garnka z grochem i podsmażonym mięsem dodaj wszystkie pokrojone warzywa.

Dodaj majeranek, pieprz i sól do smaku.

Gotuj całość na małym ogniu ok. 30–40 minut, aż groch się rozpadnie, a warzywa zmiękną.

W razie potrzeby dolewaj trochę wody (zupa powinna być gęsta, ale nie zbita).

Porada:  

Jeśli chcesz wyjątkowo gęstą grochówkę — rozgnieć część grochu łyżką lub zblenduj 1–2 chochelki zupy i wlej z powrotem.


Podawaj gorącą, najlepiej z pajdą świeżego chleba, grzankami lub kromką chleba ze smalcem.

Następnego dnia smakuje jeszcze lepiej — mocno gęstnieje i nabiera aromatu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

360

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

32

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły