Grochówka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Grochówka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976330886.jpeg&w=3840&q=75)
Domowa grochówka jest najlepsza. Gotować w większej ilości i obiad na dwa dni gotowy.
2
0 / 0
Domowa grochówka jest najlepsza. Gotować w większej ilości i obiad na dwa dni gotowy.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. majeranek
1 szt. ogon wieprzowy
2 szt. cebula
3 szt. kiełbasa
4 szt. czosnek
1 szt. seler
2 szt. listki laurowe
5 szt. ziele angielskie
1 szt. pietruszka
1 szt. marchew
20 dag. żeberka wędzone
30 dag. groch
15 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Groch namoczyć dzień wcześniej (najlepiej na noc). Ogon, żeberka i włoszczyznę gotować z odrobiną soli. Gdy wywar jest gotowy, dodać odcedzony groch i gotować do miękkości z listkiem i zielem angielskim.
W międzyczasie pokroić boczek, kiełbasę w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i smażyć razem z boczkiem i kiełbasą na małym ogniu.
Gdy groch jest już miękki dodać usmażoną cebulę z boczkiem i przyprawić do smaku. Na koniec przecisnąć przez praskę ząbki czosnku i dodać pokrojone warzywa i majeranek. Gdy zupa jest za rzadka można zrobić odrobinę zasmażkę .