Grochówka

m7
Grochówka

2

0 / 0

Domowa grochówka jest najlepsza. Gotować w większej ilości i obiad na dwa dni gotowy.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szcz. majeranek

1 szt. ogon wieprzowy

2 szt. cebula

3 szt. kiełbasa

4 szt. czosnek

1 szt. seler

2 szt. listki laurowe

5 szt. ziele angielskie

1 szt. pietruszka

1 szt. marchew

20 dek. żeberka wędzone

30 dek. groch

15 dek. boczek wędzony

Przygotowanie


1

Groch namoczyć dzień wcześniej (najlepiej na noc). Ogon, żeberka i włoszczyznę gotować z odrobiną soli. Gdy wywar jest gotowy, dodać odcedzony groch i gotować do miękkości z listkiem i zielem angielskim.

2

W międzyczasie pokroić boczek, kiełbasę w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i smażyć razem z boczkiem i kiełbasą na małym ogniu.

3

Gdy groch jest już miękki dodać usmażoną cebulę z boczkiem i przyprawić do smaku. Na koniec przecisnąć przez praskę ząbki czosnku i dodać pokrojone warzywa i majeranek. Gdy zupa jest za rzadka można zrobić odrobinę zasmażkę .

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły