Grillowany pstrąg z koperkiem i masłem

kontakt_1
Grillowany pstrąg z koperkiem i masłem

2

5 / 1

Grillowany pstrąg z koperkiem i masłem to klasyka obiadów pod chmurką. Przygotowanie tej ryby jest bułką z masłem — wystarczy podstawowa znajomość obsługi grilla i 40 minut. Potem możemy w pełni delektować się tym pysznym daniem! To idealna propozycja na letni obiad, zdrową kolację lub elegancką ucztę w plenerze.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. pstrąg tęczowy świeży

4 łyżka masło

1 pęcz. koperek

1 szt. cytryna

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. sól morska

1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie


1

Umyj i dokładnie osusz pstrągi. Następnie natrzyj je solą i pieprzem – zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.

2

W miseczce wymieszaj miękkie masło z drobno posiekanym koperkiem i przeciśniętymi ząbkami czosnku.

3

Do środka każdego pstrąga włóż porcję masła koperkowego i kilka plasterków cytryny.

4

Rozgrzej grill do średniej temperatury. Posmaruj ruszt oliwą. Grilluj pstrągi przez około 18–22 minuty (w zależności od wielkości), obracając delikatnie w połowie grillowania, aż skórka będzie złocista i chrupiąca.

5

Gotowe pstrągi udekoruj świeżym koperkiem i dodatkowo podaj z cząstkami cytryny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

722

kcal

Białka

67

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły