Grillowany pstrąg z koperkiem i masłem

kontakt_1

Grillowany pstrąg z koperkiem i masłem to klasyka obiadów pod chmurką. Przygotowanie tej ryby jest bułką z masłem — wystarczy podstawowa znajomość obsługi grilla i 40 minut. Potem możemy w pełni delektować się tym pysznym daniem! To idealna propozycja na letni obiad, zdrową kolację lub elegancką ucztę w plenerze.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
722
kcal
Białka
67
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
5 / 1
Grillowany pstrąg z koperkiem i masłem to klasyka obiadów pod chmurką. Przygotowanie tej ryby jest bułką z masłem — wystarczy podstawowa znajomość obsługi grilla i 40 minut. Potem możemy w pełni delektować się tym pysznym daniem! To idealna propozycja na letni obiad, zdrową kolację lub elegancką ucztę w plenerze.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. pstrąg tęczowy świeży
4 łyżka masło
1 pęcz. koperek
1 szt. cytryna
2 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. sól morska
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Umyj i dokładnie osusz pstrągi. Następnie natrzyj je solą i pieprzem – zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
W miseczce wymieszaj miękkie masło z drobno posiekanym koperkiem i przeciśniętymi ząbkami czosnku.
Do środka każdego pstrąga włóż porcję masła koperkowego i kilka plasterków cytryny.
Rozgrzej grill do średniej temperatury. Posmaruj ruszt oliwą. Grilluj pstrągi przez około 18–22 minuty (w zależności od wielkości), obracając delikatnie w połowie grillowania, aż skórka będzie złocista i chrupiąca.
Gotowe pstrągi udekoruj świeżym koperkiem i dodatkowo podaj z cząstkami cytryny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
722
kcal
Białka
67
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.