Grillowany łosoś w sosie z suszonych pomidorów
m7
Łosoś inny niż wszystkie - łosoś, grill, suszone pomidory i dobre białe wino:) coż chcieć więcej:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1188
kcal
Białka
78
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
87
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Łosoś inny niż wszystkie - łosoś, grill, suszone pomidory i dobre białe wino:) coż chcieć więcej:)
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 łyżecz. papryka ostra
0.30 szkl. oliwa z oliwek
3 szt. łosoś
1 szt. koper ogrodowy
1 szt. sól, pieprz
1 szt. sok z cytryny
1 szt. cebula
5 szt. pomidory suszone
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka olej
0.50 szkl. wino białe wytrawne
0.50 szt. sok z cytryny
Przygotowanie
Dzwonka łososia oczyścić, wymoczyć przez pół godz w wodzie. Przygotować składniki marynaty i włożyć do niej łososia na min. dwie godziny. Trzymać w lodówce. Ja po połowie czasu przewróciłam łososia w marynacie na drugą stronę.
Odsączyć z marynaty i piec w średnio gorącym piekarniku lub grillować do momentu uzyskania soczyście upieczonej ryby.
Na oliwie należy poddusić pokrojoną cebulę, dodać ząbki czosnku, suszone pomidory, wlać trochę oleju ze słoiczka z pomidorami.
Dodać dobrego sosu pomidorowego lub przecieru), trochę posiekanej ostrej papryczki lub papryki ostrej w proszku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Upieczoną rybę przełożyłam na patelnię z sosem który był dość gęsty, obtoczyłam ją w tym sosie i podałam każdemu na talerz nakładając na rybę potężną dawkę gęstego czerwonego sosu. Posypałam koperkiem. Ryba pięknie pachniała.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1188
kcal
Białka
78
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
87
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.