Example thumb
0

Składniki

1 Łyżeczka
papryka ostra
0.3 Szklanki
oliwa z oliwek
3 Sztuki
Łosoś
1 Sztuka
koper ogrodowy
1 Sztuka
sól, pieprz
1 Sztuka
sok z cytryny
1 Sztuka
cebula
5 Sztuk
pomidory suszone
2 Sztuki
ząbek czosnku
2 Łyżki
koncentrat pomidorowy
2 Łyżki
olej
0.5 Szklanki
wino białe wytrawne
0.5 Sztuki
sok z cytryny
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Dzwonka łososia oczyścić, wymoczyć przez pół godz w wodzie. Przygotować składniki marynaty i włożyć do niej łososia na min. dwie godziny. Trzymać w lodówce. Ja po połowie czasu przewróciłam łososia w marynacie na drugą stronę.
  2. Odsączyć z marynaty i piec w średnio gorącym piekarniku lub grillować do momentu uzyskania soczyście upieczonej ryby.
  3. Na oliwie należy poddusić pokrojoną cebulę, dodać ząbki czosnku, suszone pomidory, wlać trochę oleju ze słoiczka z pomidorami.
  4. Dodać dobrego sosu pomidorowego lub przecieru), trochę posiekanej ostrej papryczki lub papryki ostrej w proszku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  5. Upieczoną rybę przełożyłam na patelnię z sosem który był dość gęsty, obtoczyłam ją w tym sosie i podałam każdemu na talerz nakładając na rybę potężną dawkę gęstego czerwonego sosu. Posypałam koperkiem. Ryba pięknie pachniała.

Opis

Łosoś inny niż wszystkie - łosoś, grill, suszone pomidory i dobre białe wino:) coż chcieć więcej:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!