Grillowany łosoś w sosie z suszonych pomidorów

m7
Grillowany łosoś w sosie z suszonych pomidorów

0

0 / 0

Łosoś inny niż wszystkie - łosoś, grill, suszone pomidory i dobre białe wino:) coż chcieć więcej:)

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 łyżeczka papryka ostra

0.30 szkl. oliwa z oliwek

3 szt. łosoś

1 szt. koper ogrodowy

1 szt. sól, pieprz

1 szt. sok z cytryny

1 szt. cebula

5 szt. pomidory suszone

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka olej

0.50 szkl. wino białe wytrawne

0.50 szt. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Dzwonka łososia oczyścić, wymoczyć przez pół godz w wodzie. Przygotować składniki marynaty i włożyć do niej łososia na min. dwie godziny. Trzymać w lodówce. Ja po połowie czasu przewróciłam łososia w marynacie na drugą stronę.

2

Odsączyć z marynaty i piec w średnio gorącym piekarniku lub grillować do momentu uzyskania soczyście upieczonej ryby.

3

Na oliwie należy poddusić pokrojoną cebulę, dodać ząbki czosnku, suszone pomidory, wlać trochę oleju ze słoiczka z pomidorami.

4

Dodać dobrego sosu pomidorowego lub przecieru), trochę posiekanej ostrej papryczki lub papryki ostrej w proszku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

5

Upieczoną rybę przełożyłam na patelnię z sosem który był dość gęsty, obtoczyłam ją w tym sosie i podałam każdemu na talerz nakładając na rybę potężną dawkę gęstego czerwonego sosu. Posypałam koperkiem. Ryba pięknie pachniała.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły