Grillowany łosoś w sosie z suszonych pomidorów
m7
0
0 / 0
0
Łosoś inny niż wszystkie - łosoś, grill, suszone pomidory i dobre białe wino:) coż chcieć więcej:)
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 łyżeczka papryka ostra
0.30 szkl. oliwa z oliwek
3 szt łosoś
1 szt koper ogrodowy
1 szt sól, pieprz
1 szt sok z cytryny
1 szt cebula
5 szt pomidory suszone
2 szt ząbek czosnku
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka olej
0.50 szkl. wino białe wytrawne
0.50 szt sok z cytryny
Przygotowanie
Dzwonka łososia oczyścić, wymoczyć przez pół godz w wodzie. Przygotować składniki marynaty i włożyć do niej łososia na min. dwie godziny. Trzymać w lodówce. Ja po połowie czasu przewróciłam łososia w marynacie na drugą stronę.
Odsączyć z marynaty i piec w średnio gorącym piekarniku lub grillować do momentu uzyskania soczyście upieczonej ryby.
Na oliwie należy poddusić pokrojoną cebulę, dodać ząbki czosnku, suszone pomidory, wlać trochę oleju ze słoiczka z pomidorami.
Dodać dobrego sosu pomidorowego lub przecieru), trochę posiekanej ostrej papryczki lub papryki ostrej w proszku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Upieczoną rybę przełożyłam na patelnię z sosem który był dość gęsty, obtoczyłam ją w tym sosie i podałam każdemu na talerz nakładając na rybę potężną dawkę gęstego czerwonego sosu. Posypałam koperkiem. Ryba pięknie pachniała.