Grillowane sajgonki z serem feta, kurczakiem i papryką podane z sosem kakaowo-sezamowym

AnetaGwiner
Grillowane sajgonki z serem feta, kurczakiem i papryką podane z sosem kakaowo-sezamowym

0

0 / 0

Sajgonki prosto z Japonii podane z grecką fetą i na końcu ugrillowane. Sajgonki podane są z sosem kakaowo-sezamowym.

22

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szt. cukinia

20 dek. pieczarki

1 szt. pierś kurczaka

1 kost. ser feta

3 szcz. sól

3 szcz. pieprz

1 szcz. oregano

300 g papier ryżowy

2 szkl. bulion drobiowy

3 łyżeczka papryczka chili

3 łyżka oliwa z oliwek

6 szt. sezamki

2 łyżka kakao decomorreno

2 szt. cebula

3 szt. anyż

1 szcz. cynamon

4 szt. goździki

0.25 szkl. płatki migdałowe

0.25 szkl. orzeszki ziemne

1 łyżeczka kolendra

1 łyżeczka mąka lubella puszysta luksusowa

0.25 szkl. rodzynki

Przygotowanie


1

Sos przygotowujemy wcześniej. Cebule pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek, anyż, cynamon, goździki, migdały oraz orzeszki smażmy przez 10 minut na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy kolendrę i żurawinę. Wyjmujemy anyż i goździki. Dolewamy bulion i gotujemy 5 minut. Blendujemy sos na gładką masę. Dodajemy kakao oraz pokruszone sezamki i gotujemy sos 5 minut. Jeżeli sos jest zbyt rzadki dodajemy mąkę i chwilę gotujemy.

2

Cukinię, pieczarki, kurczaka kroimy w cienkie słupki. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy w wodzie około 10 minut. Papier ryżowy namaczamy w wodzie. Na namoczony papier ryżowy dodajemy farsz warzywno - mięsny. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę fetę. Każdą sajgonkę zwijamy tak, jak zwijamy krokieta. Grillujemy pod zamkniętym grillem, aż sajgonki nabiorą złocistego koloru.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły