Grillowane sajgonki z serem feta, kurczakiem i papryką podane z sosem kakaowo-sezamowym

AnetaGwiner
Grillowane sajgonki z serem feta, kurczakiem i papryką podane z sosem kakaowo-sezamowym

1

0 / 0

Sajgonki prosto z Japonii podane z grecką fetą i na końcu ugrillowane. Sajgonki podane są z sosem kakaowo-sezamowym.

22

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szt. cukinia

20 dag. pieczarki

1 szt. pierś kurczaka

1 kostka ser feta

3 szczyp. sól

3 szczyp. pieprz

1 szczyp. oregano

300 g papier ryżowy

2 szkl. bulion drobiowy

3 łyżecz. papryczka chili

3 łyżka oliwa z oliwek

6 szt. sezamki

2 łyżka kakao decomorreno

2 szt. cebula

3 szt. anyż

1 szczyp. cynamon

4 szt. goździki

0.25 szkl. płatki migdałowe

0.25 szkl. orzeszki ziemne

1 łyżecz. kolendra

1 łyżecz. mąka lubella puszysta luksusowa

0.25 szkl. rodzynki

Przygotowanie


1

Sos przygotowujemy wcześniej. Cebule pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek, anyż, cynamon, goździki, migdały oraz orzeszki smażmy przez 10 minut na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy kolendrę i żurawinę. Wyjmujemy anyż i goździki. Dolewamy bulion i gotujemy 5 minut. Blendujemy sos na gładką masę. Dodajemy kakao oraz pokruszone sezamki i gotujemy sos 5 minut. Jeżeli sos jest zbyt rzadki dodajemy mąkę i chwilę gotujemy.

2

Cukinię, pieczarki, kurczaka kroimy w cienkie słupki. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy w wodzie około 10 minut. Papier ryżowy namaczamy w wodzie. Na namoczony papier ryżowy dodajemy farsz warzywno - mięsny. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę fetę. Każdą sajgonkę zwijamy tak, jak zwijamy krokieta. Grillujemy pod zamkniętym grillem, aż sajgonki nabiorą złocistego koloru.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

578

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły