Grillowane piersi kurczaka z miodem
m7
Niezwykle aromatyczne, soczyste piersi z grilla.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
622
kcal
Białka
59
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 1
Niezwykle aromatyczne, soczyste piersi z grilla.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 kg pierś kurczaka
8 szczyp. sól
8 szczyp. pieprz
50 g masło
10 szt. pieczarki
4 szt. czosnek
4 łyżka sos sojowy
4 łyżka miód
Przygotowanie
Piersi czyścimy, przecinamy na cieńsze filety.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plasterki albo ćwiartki.
Czosnek obieramy i kroimy w grube plastry w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy sos sojowy i miód.
Miksturę podgrzewamy ok. 5 min mieszając, aby powstała glazura.
Filety nacieramy z obu stron solą i pieprzem.
Wersja skrócona: rozbijamy je lekko tłuczkiem, polewamy glazurą i wrzucamy na ruszt.
Wersja dłuższa: zanurzamy filety w glazurze i wkładamy do lodówki na ok. 1 h, przed wyłożeniem na ruszt należy je dokładnie wymieszać, bo miód i masło się trochę rozwarstwiają.
Piersi pieczemy co jakiś czas je przewracając.
Na tacce lub w foli aluminiowej umieszczamy pieczarki z czosnkiem doprawione solą i pieprzem i pieczemy je na grillu do miękkości.
Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
622
kcal
Białka
59
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.