Grillowane piersi kurczaka z miodem

m7
Grillowane piersi kurczaka z miodem

1

4 / 1

Niezwykle aromatyczne, soczyste piersi z grilla.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.50 kg pierś kurczaka

8 szcz. sól

8 szcz. pieprz

50 g masło

10 szt. pieczarki

4 szt. czosnek

4 łyżka sos sojowy

4 łyżka miód

Przygotowanie


1

Piersi czyścimy, przecinamy na cieńsze filety.

2

Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plasterki albo ćwiartki.

3

Czosnek obieramy i kroimy w grube plastry w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy sos sojowy i miód.

4

Miksturę podgrzewamy ok. 5 min mieszając, aby powstała glazura.

5

Filety nacieramy z obu stron solą i pieprzem.

6

Wersja skrócona: rozbijamy je lekko tłuczkiem, polewamy glazurą i wrzucamy na ruszt.

7

Wersja dłuższa: zanurzamy filety w glazurze i wkładamy do lodówki na ok. 1 h, przed wyłożeniem na ruszt należy je dokładnie wymieszać, bo miód i masło się trochę rozwarstwiają.

8

Piersi pieczemy co jakiś czas je przewracając.

9

Na tacce lub w foli aluminiowej umieszczamy pieczarki z czosnkiem doprawione solą i pieprzem i pieczemy je na grillu do miękkości.

10

Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły