Grillowane piersi kurczaka z miodem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Grillowane piersi kurczaka z miodem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973085911.jpeg&w=3840&q=75)
Niezwykle aromatyczne, soczyste piersi z grilla.
1
4 / 1
Niezwykle aromatyczne, soczyste piersi z grilla.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 kg pierś kurczaka
8 szczyp. sól
8 szczyp. pieprz
50 g masło
10 szt. pieczarki
4 szt. czosnek
4 łyżka sos sojowy
4 łyżka miód
Przygotowanie
Piersi czyścimy, przecinamy na cieńsze filety.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plasterki albo ćwiartki.
Czosnek obieramy i kroimy w grube plastry w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy sos sojowy i miód.
Miksturę podgrzewamy ok. 5 min mieszając, aby powstała glazura.
Filety nacieramy z obu stron solą i pieprzem.
Wersja skrócona: rozbijamy je lekko tłuczkiem, polewamy glazurą i wrzucamy na ruszt.
Wersja dłuższa: zanurzamy filety w glazurze i wkładamy do lodówki na ok. 1 h, przed wyłożeniem na ruszt należy je dokładnie wymieszać, bo miód i masło się trochę rozwarstwiają.
Piersi pieczemy co jakiś czas je przewracając.
Na tacce lub w foli aluminiowej umieszczamy pieczarki z czosnkiem doprawione solą i pieprzem i pieczemy je na grillu do miękkości.
Smacznego!