Grillowane pierogi drożdżowo - pomidorowe z kaszanką

MonikaSotnik
Grillowane pierogi drożdżowo - pomidorowe z kaszanką

0

0 / 0

To danie zachwyci najwybredniejszego smakosza dań grillowanych. Może z tradycyjnymi pierogami nie ma ono nic wspólnego poza kształtem i możliwością zawinięcia farszu w ciasto, lecz warto spróbować oczarować gości i postawić w osłupienie inną ich wersją, a do tego z grilla. Przy domowym grillowaniu jest to idealny pomysł!

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. drożdże suszone

5 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

0.50 łyżecz. sól

1.50 szkl. ciepła woda

0.50 szkl. sok pomidorowy tymbark

1 szt. saszetka koncentratu pomidorowego łowicz 30%

250 g kaszanka

1 szt. cebula

Przygotowanie


1

Mąkę zmieszać z drożdżami i solą. Dodać jedno całe jajko i żółtko. Sok pomidorowy zmieszać z koncentratem. Dodać do składników ciasta. Powoli wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno się lekko kleić do rąk i być miękkie by swobodnie mogło wyrosnąć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Kaszankę obrać ze skórki i pokroić w plastry. Dodać do cebuli i podsmażyć wszystko razem. Odstawić.

3

Ciasto drożdżowo - pomidorowe podsypać mąką z obu stron i wałkować na grubość 5 mm. Wycinać koła o średnicy około 9 cm. Na środek każdego wyłożyć farsz z kaszanki. Zlepić brzegi. Odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

4

Pierogi lekko posmarować olejem. Smażyć wysoko na grillu lub na średniej temperaturze na pierwszej stronie pod przykryciem około 5 minut, potem już bez.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

661

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

84

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły