Grillowane pierogi drożdżowo - pomidorowe z kaszanką
MonikaSotnik
To danie zachwyci najwybredniejszego smakosza dań grillowanych. Może z tradycyjnymi pierogami nie ma ono nic wspólnego poza kształtem i możliwością zawinięcia farszu w ciasto, lecz warto spróbować oczarować gości i postawić w osłupienie inną ich wersją, a do tego z grilla. Przy domowym grillowaniu jest to idealny pomysł!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
661
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
To danie zachwyci najwybredniejszego smakosza dań grillowanych. Może z tradycyjnymi pierogami nie ma ono nic wspólnego poza kształtem i możliwością zawinięcia farszu w ciasto, lecz warto spróbować oczarować gości i postawić w osłupienie inną ich wersją, a do tego z grilla. Przy domowym grillowaniu jest to idealny pomysł!
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta tortowa
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. drożdże suszone
5 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
0.50 łyżecz. sól
1.50 szkl. ciepła woda
0.50 szkl. sok pomidorowy tymbark
1 szt. saszetka koncentratu pomidorowego łowicz 30%
250 g kaszanka
1 szt. cebula
Przygotowanie
Mąkę zmieszać z drożdżami i solą. Dodać jedno całe jajko i żółtko. Sok pomidorowy zmieszać z koncentratem. Dodać do składników ciasta. Powoli wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno się lekko kleić do rąk i być miękkie by swobodnie mogło wyrosnąć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Kaszankę obrać ze skórki i pokroić w plastry. Dodać do cebuli i podsmażyć wszystko razem. Odstawić.
Ciasto drożdżowo - pomidorowe podsypać mąką z obu stron i wałkować na grubość 5 mm. Wycinać koła o średnicy około 9 cm. Na środek każdego wyłożyć farsz z kaszanki. Zlepić brzegi. Odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pierogi lekko posmarować olejem. Smażyć wysoko na grillu lub na średniej temperaturze na pierwszej stronie pod przykryciem około 5 minut, potem już bez.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
661
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.