Grillowane pierogi drożdżowo - pomidorowe z kaszanką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MonikaSotnik
![Grillowane pierogi drożdżowo - pomidorowe z kaszanką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1724-1702057594238.jpeg&w=3840&q=75)
To danie zachwyci najwybredniejszego smakosza dań grillowanych. Może z tradycyjnymi pierogami nie ma ono nic wspólnego poza kształtem i możliwością zawinięcia farszu w ciasto, lecz warto spróbować oczarować gości i postawić w osłupienie inną ich wersją, a do tego z grilla. Przy domowym grillowaniu jest to idealny pomysł!
0
0 / 0
To danie zachwyci najwybredniejszego smakosza dań grillowanych. Może z tradycyjnymi pierogami nie ma ono nic wspólnego poza kształtem i możliwością zawinięcia farszu w ciasto, lecz warto spróbować oczarować gości i postawić w osłupienie inną ich wersją, a do tego z grilla. Przy domowym grillowaniu jest to idealny pomysł!
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta tortowa
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. drożdże suszone
5 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
0.50 łyżecz. sól
1.50 szkl. ciepła woda
0.50 szkl. sok pomidorowy tymbark
1 szt. saszetka koncentratu pomidorowego łowicz 30%
250 g kaszanka
1 szt. cebula
Przygotowanie
Mąkę zmieszać z drożdżami i solą. Dodać jedno całe jajko i żółtko. Sok pomidorowy zmieszać z koncentratem. Dodać do składników ciasta. Powoli wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno się lekko kleić do rąk i być miękkie by swobodnie mogło wyrosnąć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Kaszankę obrać ze skórki i pokroić w plastry. Dodać do cebuli i podsmażyć wszystko razem. Odstawić.
Ciasto drożdżowo - pomidorowe podsypać mąką z obu stron i wałkować na grubość 5 mm. Wycinać koła o średnicy około 9 cm. Na środek każdego wyłożyć farsz z kaszanki. Zlepić brzegi. Odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pierogi lekko posmarować olejem. Smażyć wysoko na grillu lub na średniej temperaturze na pierwszej stronie pod przykryciem około 5 minut, potem już bez.