Grillowane naleśniki kakaowe z karmelizowanym bananem
katarzyna.mon
Czy na grillu można przyrządzić pyszny deser? Oczywiście że tak! Takim własnie są grillowane naleśniki kakaowe z karmelizowanym bananem. Delikatnie chrupiący naleśnik, połączony z obłędnie pysznym karmelizowanym bananem to istne niebo w gębie. Wypróbuj mój przepis i przekonaj się sam.
2
5 / 1
Czy na grillu można przyrządzić pyszny deser? Oczywiście że tak! Takim własnie są grillowane naleśniki kakaowe z karmelizowanym bananem. Delikatnie chrupiący naleśnik, połączony z obłędnie pysznym karmelizowanym bananem to istne niebo w gębie. Wypróbuj mój przepis i przekonaj się sam.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szkl. mleko uht 3,2%
2 szt. jaja kurze całe
9 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
0.50 szkl. olej rzepakowy uniwersalny
2 łyżka kakao decomorreno
4 szt. banan
4 łyżka cukier
100 g masło
Przygotowanie
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy na jednolite, gęstawe ciasto. Naleśniki możemy usmażyć na dwa sposoby: - tradycyjnie: na dużej, dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną oleju, na lekko brązowy kolor; - jeśli posiadamy patelnię typu wok, stawiamy ją na dobrze rozgrzanego grilla, czekamy aż patelnia dobrze się nagrzeje, smarujemy odrobina oleju i smażymy naleśniki.
KARMELIZOWANE BANANY: Każdego banana przekrawamy wzdłuż. Na patelni rozgrzewamy masło (ok. 1 łyżki na jednego banana). Banana posypujemy cukrem i kładziemy na masło. Podgrzewamy ok. 2-3 minuty, aż cukier się skarmelizuje. Postępujemy tak samo i obracamy banana na druga stronę. Owoc z obu stron ma być pokryty skarmelizowanym cukrem. Banany również możemy przygotować na tradycyjnej patelni, bądź na patelni typu wok, podgrzanej na grillu.
GRILLOWANIE Banany układamy na naleśnikach, zawijamy i kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy ok. 5 minut z każdej strony. Naleśniki mają być delikatnie chrupiące. Podajemy na ciepło.