Grillowane naleśniki kakaowe z karmelizowanym bananem

katarzyna.mon
Grillowane naleśniki kakaowe z karmelizowanym bananem

1

5 / 1

Czy na grillu można przyrządzić pyszny deser? Oczywiście że tak! Takim własnie są grillowane naleśniki kakaowe z karmelizowanym bananem. Delikatnie chrupiący naleśnik, połączony z obłędnie pysznym karmelizowanym bananem to istne niebo w gębie. Wypróbuj mój przepis i przekonaj się sam.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szkl. mleko uht 3,2%

2 szt. jaja kurze całe

9 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

0.50 szkl. olej rzepakowy uniwersalny

2 łyżka kakao decomorreno

4 szt. banan

4 łyżka cukier

100 g masło

Przygotowanie


1

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy na jednolite, gęstawe ciasto. Naleśniki możemy usmażyć na dwa sposoby: - tradycyjnie: na dużej, dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną oleju, na lekko brązowy kolor; - jeśli posiadamy patelnię typu wok, stawiamy ją na dobrze rozgrzanego grilla, czekamy aż patelnia dobrze się nagrzeje, smarujemy odrobina oleju i smażymy naleśniki.

2

KARMELIZOWANE BANANY: Każdego banana przekrawamy wzdłuż. Na patelni rozgrzewamy masło (ok. 1 łyżki na jednego banana). Banana posypujemy cukrem i kładziemy na masło. Podgrzewamy ok. 2-3 minuty, aż cukier się skarmelizuje. Postępujemy tak samo i obracamy banana na druga stronę. Owoc z obu stron ma być pokryty skarmelizowanym cukrem. Banany również możemy przygotować na tradycyjnej patelni, bądź na patelni typu wok, podgrzanej na grillu.

3

GRILLOWANIE Banany układamy na naleśnikach, zawijamy i kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy ok. 5 minut z każdej strony. Naleśniki mają być delikatnie chrupiące. Podajemy na ciepło.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły