Grillowane gruzińskie chaczapuri

AnetaGwiner
Grillowane gruzińskie chaczapuri

0

0 / 0

Chaczapuri to gruzińskie placki na bazie mąki, mleka i wody z farszem. U nas grillowana wersja placków z farszem serowym i dodatkiem kaszanki.

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


7 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżeczka drożdże suszone

200 mleko uht 3,2%

100 ciepła woda

1 szcz. sól

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka oregano

2 szt. kaszanka

1 szt. mozarella

1 pęcz. świeża bazylia

200 sos tatarski

200 g pomidorki koktajlowe

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

5 łyżka szczypiorek

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdże, sól i mieszamy. Dolewamy mleko z wodą oraz oliwę. Mieszamy. Kaszankę gnieciemy widelcem. Dodajemy oregano. Dodajemy do ciasta drożdżowego i ugniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy w kulkę, zakrywamy szmatką i zostawiamy na 1 godzinę.

2

Ser typu włoskiego (np. capri) mieszamy z pokrojoną 1 kulką mozarelli oraz posiekaną świeżą bazylią. Dzielimy farsz na 7 części i lepimy z nich kulki.

3

Ciasto dzielimy na 7 części. Rozwałkowujemy. Na każdy placek na środku układamy kulkę serową. Tworzymy sakiewkę z ciasta i ugniatamy. Rozwałkowujemy na placek. Smarujemy oliwą i grillujemy po 4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionym sosem (u nas tatarski) oraz pomidorami i szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły