Grillowane gruzińskie chaczapuri
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
AnetaGwiner
![Grillowane gruzińskie chaczapuri](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F8757-1702058075559.jpeg&w=3840&q=75)
Chaczapuri to gruzińskie placki na bazie mąki, mleka i wody z farszem. U nas grillowana wersja placków z farszem serowym i dodatkiem kaszanki.
0
0 / 0
Chaczapuri to gruzińskie placki na bazie mąki, mleka i wody z farszem. U nas grillowana wersja placków z farszem serowym i dodatkiem kaszanki.
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżecz. drożdże suszone
200 mleko uht 3,2%
100 ciepła woda
1 szczyp. sól
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka oregano
2 szt. kaszanka
1 szt. mozarella
1 pęcz. świeża bazylia
200 sos tatarski
200 g pomidorki koktajlowe
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
5 łyżka szczypiorek
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdże, sól i mieszamy. Dolewamy mleko z wodą oraz oliwę. Mieszamy. Kaszankę gnieciemy widelcem. Dodajemy oregano. Dodajemy do ciasta drożdżowego i ugniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy w kulkę, zakrywamy szmatką i zostawiamy na 1 godzinę.
Ser typu włoskiego (np. capri) mieszamy z pokrojoną 1 kulką mozarelli oraz posiekaną świeżą bazylią. Dzielimy farsz na 7 części i lepimy z nich kulki.
Ciasto dzielimy na 7 części. Rozwałkowujemy. Na każdy placek na środku układamy kulkę serową. Tworzymy sakiewkę z ciasta i ugniatamy. Rozwałkowujemy na placek. Smarujemy oliwą i grillujemy po 4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionym sosem (u nas tatarski) oraz pomidorami i szczypiorkiem.