Grillowana karkówka w marynacie z borówki

Łowicz
Grillowana karkówka w marynacie z borówki

1

0 / 0

Grillowana karkówka w marynacie borówkowej to propozycja dla tych, którzy szukają czegoś więcej niż klasycznych smaków z rusztu. Konfitura z borówki w połączeniu z czosnkiem, rozmarynem, sosem sojowym i limonką tworzy zbalansowaną, lekko owocową marynatę, która dobrze współgra z tłustym mięsem. Po odpowiednim czasie marynowania karkówka staje się miękka, aromatyczna i nabiera nowego wyrazu. Sprawdzi się na weekendowym grillu, rodzinnej kolacji na tarasie, czy spotkaniu ze znajomymi. Smacznego!

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 plaster karkówka

3 łyżka konfitura borówkowa łowicz

3 łyżka olej

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżecz. suszony rozmaryn

1 łyżka sos sojowy

1 łyżka sok z limonki

1 łyżecz. mielone ziele angielskie

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

W dużej misce połącz konfiturę borówkową, olej, czosnek, rozmaryn, sok z limonki, sos sojowy oraz mielone ziele angielskie. Dodaj sól i pieprz do smaku.

2

Plastry karkówki delikatnie rozbij (nie za mocno), następnie dokładnie obtocz w marynacie. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny – najlepiej na całą noc, aby mięso dobrze przeszło aromatami.

3

Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury. Mięso grilluj po około 7–10 minut z każdej strony, aż będzie rumiane i miękkie w środku. Uważaj, aby nie przypalić – konfitura zawiera cukry, które mogą się szybko karmelizować.

4

Podawaj gorącą karkówkę z grillowanymi warzywami, świeżą sałatką lub ziemniakami z ogniska. Świetnie smakuje również z dodatkiem świeżych ziół i dodatkową porcją konfitury borówkowej jako sosu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

364

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

5

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły