Grillowana kanapka z kurczakiem w panko

Lubella
Grillowana kanapka z kurczakiem w panko

1

0 / 0

Grillowana kanapka z kurczakiem w panko to idealny wybór na lunch, kolację lub przekąskę. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Połączenie chrupiącej bagietki z soczystą piersią kurczaka w panierce, sałatką colesław i sosem na bazie harissy i majonezu to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków i domowych fast foodów. Życzymy smacznego!

19

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

50 g mąka pszenna lubella

240 g filet z kurczaka

100 g kapusta czerwona

0.50 kg marchew

0.25 szt. cebula czerwona

2 szt. ząbki czosnku

0.25 pęcz. natka pietruszki

3 łyżka majonez

0.50 łyżeczka cukier puder

0.50 łyżeczka musztarda

1 łyżeczka pasta harissa

1 łyżka ocet jabłkowy

1 opak. panierka panko

1 szt. jajko

1 szt. olej do smażenia

0.50 łyżeczka płatki chili

1 łyżeczka przyprawa tandoori

1 szt. bagietka

1 szcz. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj przyprawą tandoori, ząbkiem posiekanego czosnku oraz płatkami chilli.

2

Kapustę poszatkuj w cienkie paski. Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno pokrój w kostkę. Posiekaj również natkę pietruszki.

3

Wszystkie warzywa umieść w misce, dodaj sól, 2 łyżki majonezu, musztardę, ocet, cukier oraz sporo pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

4

Obtocz kurczaka w mące, następnie w roztrzepanym jajku i panierce panko. Smaż z obu stron na oleju, aż panierka się zarumieni.

5

Bagietkę przetnij na dwie części, a następnie na pół wzdłuż. Posmaruj oliwą od wewnętrznej strony i podsmaż na grillu.

6

Na grillowaną bagietkę nałóż porcję colesława, następnie połóż kurczaka oraz sos. Przykryj drugą częścią bagietki.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły