Grillowana dorada z sosem ziołowym
kontakt_2
Wartości odżywcze na porcję
Energia
624
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. dorada
4 szt. ząbek czosnku
1 pęcz. natka pietruszki
1 pęcz. koperek
1 pęcz. szczypiorek
2 szt. młody groszek czepny
80 oliwa z oliwek
2 łyżka ketchup kotlin łagodny
0.50 szt. cytryna
Przygotowanie
Ryby umyć, oczyścić, posypać solą i pieprzem - również w środku.
Do środka ryby wkładamy posiekane 2 gałązki koperku, 1 gałązkę natki pietruszki oraz 4 pędy szczypiorku, a wierzch ryby smarujemy lekko 30 ml oliwy wymieszanej z 2 łyżkami keczupu.
Rybę kładziemy na grillu i grillujemy kilka minut z każdej strony - aż się zezłoci.
Rukolę myjemy i osuszamy, układamy na talerzu.
Pozostały szczypiorek, koperek i natkę blendujemy z 50 ml oliwy z oliwek, czosnkiem i sokiem z połówki cytryny. Powstałym sosem polewamy rukolę, na niej kładziemy ugrillowaną rybę i dekorujemy pysznym groszkiem czepnym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
624
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.