Grillowana dorada z sosem ziołowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_2
![Grillowana dorada z sosem ziołowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974316082.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. dorada
4 szt. ząbek czosnku
1 pęcz. natka pietruszki
1 pęcz. koperek
1 pęcz. szczypiorek
2 szt. młody groszek czepny
80 oliwa z oliwek
2 łyżka ketchup kotlin łagodny
0.50 szt. cytryna
Przygotowanie
Ryby umyć, oczyścić, posypać solą i pieprzem - również w środku.
Do środka ryby wkładamy posiekane 2 gałązki koperku, 1 gałązkę natki pietruszki oraz 4 pędy szczypiorku, a wierzch ryby smarujemy lekko 30 ml oliwy wymieszanej z 2 łyżkami keczupu.
Rybę kładziemy na grillu i grillujemy kilka minut z każdej strony - aż się zezłoci.
Rukolę myjemy i osuszamy, układamy na talerzu.
Pozostały szczypiorek, koperek i natkę blendujemy z 50 ml oliwy z oliwek, czosnkiem i sokiem z połówki cytryny. Powstałym sosem polewamy rukolę, na niej kładziemy ugrillowaną rybę i dekorujemy pysznym groszkiem czepnym.