Grillowa uczta
FreeglutenFreelactose
Grillowanie to czas rodzinnych opowieści połączonych z jedzeniem. I zaczyna się! Ktoś je tylko kiełbaski, ktoś jest wege, ktoś to tylko szaszłyki. I trzeba mieć kilka słoiczków, bo ketchup i chrzanik, a ktoś by jeszcze makaronik zjadł. Od jakiegoś czasu grilluje kilka rzeczy na raz i towarzystwo gawędowe zadowolone, a z grilla wszystko znika. Zaczynamy ucztę grillową, która nada się na grilla, na tackę grillową i na patelnię :) Dla tych na diecie free gluten i tych jedzących wszystka, ale zawsze w uśmiechniętym towarzystwie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
500
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Grillowanie to czas rodzinnych opowieści połączonych z jedzeniem. I zaczyna się! Ktoś je tylko kiełbaski, ktoś jest wege, ktoś to tylko szaszłyki. I trzeba mieć kilka słoiczków, bo ketchup i chrzanik, a ktoś by jeszcze makaronik zjadł. Od jakiegoś czasu grilluje kilka rzeczy na raz i towarzystwo gawędowe zadowolone, a z grilla wszystko znika. Zaczynamy ucztę grillową, która nada się na grilla, na tackę grillową i na patelnię :) Dla tych na diecie free gluten i tych jedzących wszystka, ale zawsze w uśmiechniętym towarzystwie.
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
18 szt. szparagi
4 plaster boczek
5 szt. parówka drobiowa
1 łodyga pomidorki koktajlowe
1 opak. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
1 szt. chrzan krakus
1 szczyp. przyprawa ziołowa
3 łyżka sos uniwersalny jasny łowicz
3 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Pomidorki koktajlowe myjemy. Kładziemy na patelnię/kratki grilla/tackę do grillowania i polewamy oliwą. Pomidorki grillujemy wraz z łodygą.
Z parówek zdejmujemy folię i nacinamy je na końcach dwa razy, aby pod wpływem temperatury powstało parówkowe ufo. Ponacinaną parówkę kładziemy na grillu.
Parówkę pozbawiamy folii i tniemy na 4 części. Szparaga tniemy na 5 części - ostatnią część tj. końcówkę wyrzucamy ponieważ jest drzewiasta. Na patyk do grilla nabijamy na przemian: parówka- szparagi-parówka-szparagi itd. Następnie szaszłyka skrapiamy sosem uniwersalnym i kładziemy na grill.
Szparagi myjemy i obcinamy ich drzewiaste końce. 3 szparagi zawijamy w 1 plaster boczku i posypujemy ziołami. Między szparagowe zawijańce kładziemy szparagi i ząbki czosnku, aby także się zgrillowały.
Wszystkie części grilla grillują się w tym samym czasie tj. około 4-5 minut. Parówki, szparagi, czosnek, zawijańce boczkowe, szaszłyki należy po 2 minutach przewrócić na drugą stronę. Pomidorki grillują się dobre 4 minuty bez przewracania. Ucztę grillową podajemy z ketchupem, chrzanem i uśmiechem! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
500
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.