Green curry
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Green curry](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975877026.jpeg&w=3840&q=75)
Green curry to aromatyczne danie kuchni azjatyckiej, które łączy w sobie pikantny smak pasty z zielonego curry i kremową konsystencję mleka kokosowego. Soczysty kurczak wzbogacony o imbir, czosnek i chili przypadnie do gustu wszystkim fanom wyrazistych i ostrych potraw. Green curry możesz serwować z ugotowanym ryżem, który doskonale złagodzi pikantność dania. Smacznego!
1
0 / 0
Green curry to aromatyczne danie kuchni azjatyckiej, które łączy w sobie pikantny smak pasty z zielonego curry i kremową konsystencję mleka kokosowego. Soczysty kurczak wzbogacony o imbir, czosnek i chili przypadnie do gustu wszystkim fanom wyrazistych i ostrych potraw. Green curry możesz serwować z ugotowanym ryżem, który doskonale złagodzi pikantność dania. Smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g pierś z kurczaka
2 łyżka pasta z zielonego curry
400 mleko kokosowe
2 łyżka olej roślinny
1 szt. cebula
1 łyżecz. imbir
1 łyżka sos rybny
1 łyżka cukier brązowy
1 szt. papryczka chili
1 pęcz. świeża bazylia
1 szczyp. sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka na złoty kolor. Wyjmij kurczaka z patelni i odłóż na bok.
W tym samym garnku dodaj pastę z zielonego curry i smaż przez 1 minutę, mieszając cały czas.
Dodaj do garnka cebulę, czosnek, chili i imbir i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż cebula zmięknie.
Wlej mleko kokosowe do garnka i wymieszaj z pastą curry. Dodaj sos rybny oraz cukier i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Dodaj kurczaka do sosu i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut, aż mięso zmięknie.
Dopraw curry, solą i pieprzem do smaku.
Posyp wierzch posiekaną bazylią. Możesz podawać z ugotowanym ryżem.