Green curry

EkspertOdKuchni
Green curry

0

0 / 0

Green curry to aromatyczne danie kuchni azjatyckiej, które łączy w sobie pikantny smak pasty z zielonego curry i kremową konsystencję mleka kokosowego. Soczysty kurczak wzbogacony o imbir, czosnek i chili przypadnie do gustu wszystkim fanom wyrazistych i ostrych potraw. Green curry możesz serwować z ugotowanym ryżem, który doskonale złagodzi pikantność dania. Smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g pierś z kurczaka

2 łyżka pasta z zielonego curry

400 mleko kokosowe

2 łyżka olej roślinny

1 szt. cebula

1 łyżeczka imbir

1 łyżka sos rybny

1 łyżka cukier brązowy

1 szt. papryczka chili

1 pęcz. świeża bazylia

1 szcz. sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka na złoty kolor. Wyjmij kurczaka z patelni i odłóż na bok.

2

W tym samym garnku dodaj pastę z zielonego curry i smaż przez 1 minutę, mieszając cały czas.

3

Dodaj do garnka cebulę, czosnek, chili i imbir i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż cebula zmięknie.

4

Wlej mleko kokosowe do garnka i wymieszaj z pastą curry. Dodaj sos rybny oraz cukier i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

5

Dodaj kurczaka do sosu i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut, aż mięso zmięknie.

6

Dopraw curry, solą i pieprzem do smaku.

7

Posyp wierzch posiekaną bazylią. Możesz podawać z ugotowanym ryżem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły