0

Składniki

300 Mililitrów
Sos jogurtowy
1 Kilogram
mięso mielone wołowe
1 Szczypta
sól, pieprz
1.5 Litra
bulion warzywny
250 Gramów
Liście winogron
1 Szklanka
ryż biały
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
nać pietruszki
1 Sztuka
sok z cytryny
1 Sztuka
cytryna
3 Łyżki
oliwa z oliwek
0.5 Sztuki
przecier pomidorowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Liście opłukać w zimnej wodzie.Ja wlałam zimną wodę do komory zlewozmywaka i tam sobie liście leżały a córka brała po kolei do zawijania. Jeżeli nie są dostatecznie miękkie powinno sie je sparzyć je wrzątkiem. W misce wymieszać mięso, ryż (suchy), cebulę, posiekaną drobno natkę pietruszki, (powinna być jeszcze posiekana świeża mięta ale ja jej nie lubię), koncnetrat, sok z cytryny, dodać sól, pieprz, troche oliwy z oliwek jezeli farsz jest trochę za suchy. Ja dodałam jeszcze troche przyprawy greckiej. Wyszło nam ok. 60 gołąbków róznej wielkosci od takich na jeden kęs po kilka na 3 kęsy. Wszystkie gołąbki poza pierwszym zawinęła córka:)
  2. Liście położyć błyszczącą stroną na desce. Na każdy w zależnosci do wielkości liścia wyłożyć farsz, po czym zawijać małe gołąbki, nie trzeba związywać, nie rozpadną się.
  3. Na dno garnka układamy warstwę liści zeby gołąbki nie przypaliły sie. Gołąbki należy w garnku ułożyć koliście, ściśle przylegające do siebie (mi wyszły trzy warstwy). Cytryne pokroic na ćwiartki wcisnąć między gołąbki. Następnie postawic na gaz, zalać bulionem, tak aby wszystkie gołabki całkowicie zostały zakryte. Przycisnąć gołąbki ciężkim talerzem. Całość gotować na średnim ogniu przez ok. 50-60 min.
  4. Zrobić sos z połączenia jogurtu, cytryny, natki i czosnku. Można podac z samym jogurtem lub dla tradycjonalistów dać sos pomidorowy.
  5. Ja podałam właśnie oba sosy bo moi kręcili nosem że jak to gołąbki z jogurtem. Skończylo sie na tym ze sos pomidorowy trafił prawie nietkniety do lodówki a jogurtowy zniknął w całości. Pychota. Polecam!

Opis

Dolmades - gołąbki z liści winogron to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Warto!

Podobne przepisy

Penne pod pesto z wołowiną

Przepis
Łatwy Do 40 min
Penne pod pesto z wołowiną

Pieczeń wołowa

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pieczeń wołowa

Polędwiczki duszone w cydrze

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Polędwiczki duszone w cydrze

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym

Przepis
Średni Do 2 godz
Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym

Gulasz z batatów z masłem orzechowym

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Gulasz z batatów z masłem orzechowym

Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

Zupa z ciecierzycy, pora i chorizo

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zupa z ciecierzycy, pora i chorizo

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!