Grecka zapiekanka z fasoli

Łowicz

Grecka zapiekanka z fasoli, znana jako gigantes plaki, to danie, które zachwyca prostotą i głębią smaku. Biała fasola zapiekana w aromatycznym sosie pomidorowym z oliwą, czosnkiem i ziołami to kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej. Świetnie sprawdzi się jako danie główne na wegetariański obiad, kolację z przyjaciółmi albo przekąska na zimno, podana z chlebem i oliwkami. Pokochają ją zarówno fani greckich smaków, jak i ci, którzy szukają aromatycznych pomysłów na bezmięsne dania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Grecka zapiekanka z fasoli, znana jako gigantes plaki, to danie, które zachwyca prostotą i głębią smaku. Biała fasola zapiekana w aromatycznym sosie pomidorowym z oliwą, czosnkiem i ziołami to kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej. Świetnie sprawdzi się jako danie główne na wegetariański obiad, kolację z przyjaciółmi albo przekąska na zimno, podana z chlebem i oliwkami. Pokochają ją zarówno fani greckich smaków, jak i ci, którzy szukają aromatycznych pomysłów na bezmięsne dania.
13
Składniki
70 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 g fasola biała z puszki
400 g przecier pomidorowy łowicz
200 ml bulion warzywny
1 szt. cebula
2 szt. marchewka
1 łyżecz. oregano suszone
0.50 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. papryka słodka
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżka oliwa z oliwek
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
1 szt. pieczywo do podania
Przygotowanie
Cebulę i marchewkę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż je na oliwie na średnim ogniu przez około 5–7 minut, aż zmiękną.
Dodaj odsączoną fasolę z puszki. Wsyp oregano, cynamon, paprykę, sól i pieprz. Wlej bulion warzywny i gotuj przez 5 minut.
Dodaj przecier pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Przykry szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 60 minut.
Po upieczeniu posyp świeżą natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.