Grecka zapiekanka z fasoli

Łowicz
Grecka zapiekanka z fasoli

0

0 / 0

Grecka zapiekanka z fasoli, znana jako gigantes plaki, to danie, które zachwyca prostotą i głębią smaku. Biała fasola zapiekana w aromatycznym sosie pomidorowym z oliwą, czosnkiem i ziołami to kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej. Świetnie sprawdzi się jako danie główne na wegetariański obiad, kolację z przyjaciółmi albo przekąska na zimno, podana z chlebem i oliwkami. Pokochają ją zarówno fani greckich smaków, jak i ci, którzy szukają aromatycznych pomysłów na bezmięsne dania.

13

Składniki

70 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

800 g fasola biała z puszki

400 g przecier pomidorowy łowicz

200 ml bulion warzywny

1 szt. cebula

2 szt. marchewka

1 łyżecz. oregano suszone

0.50 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. papryka słodka

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 łyżka oliwa z oliwek

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

1 szt. pieczywo do podania

Przygotowanie


1

Cebulę i marchewkę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż je na oliwie na średnim ogniu przez około 5–7 minut, aż zmiękną.

2

Dodaj odsączoną fasolę z puszki. Wsyp oregano, cynamon, paprykę, sól i pieprz. Wlej bulion warzywny i gotuj przez 5 minut.

3

Dodaj przecier pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

4

Przykry szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 60 minut.

5

Po upieczeniu posyp świeżą natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły