Grecka zapiekanka pastitsio
lubella
.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
689
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
.
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g makaron lubella mini rurki z warzywami
600 g antrykot wołowy
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 szt. cebula
50 czerwone wino
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. cukier trzcinowy
1 szczyp. suszone oregano
2 szkl. mleko
2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
2 łyżka masło
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz biały
1 szczyp. gałka muszkatołowa
0.25 szkl. bułka tarta
20 g ser owczy
Przygotowanie
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzić- zostawiając 1/3 szklanki wody, ostudzić i wymieszać z 2/3 porcji sosu beszamel
1/3 części makaronu przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, kolejno ułożyć połowę porcji mięsnej, ponownie makaron, mięso, makaron i pozostały sos beszamel.
Ser drobno zetrzeć, wymieszać z bułką tartą i posypać wierzch zapiekanki, Piec około 35 minut w 80 stopniach.
sos beszamel: Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać rózgą. Wlać mleko i mieszać do momentu, aż sos zrobi się jednolity i gęsty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
689
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.