Grecka zapiekanka pastitsio

lubella
Grecka zapiekanka pastitsio

0

0 / 0

.

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g makaron lubella mini rurki z warzywami

600 g antrykot wołowy

1 pusz. pomidory krojone łowicz

1 szt. cebula

50 czerwone wino

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. cukier trzcinowy

1 szcz. suszone oregano

2 szkl. mleko

2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

2 łyżka masło

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz biały

1 szcz. gałka muszkatołowa

0.25 szkl. bułka tarta

20 g ser owczy

Przygotowanie


1

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzić- zostawiając 1/3 szklanki wody, ostudzić i wymieszać z 2/3 porcji sosu beszamel

2

1/3 części makaronu przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, kolejno ułożyć połowę porcji mięsnej, ponownie makaron, mięso, makaron i pozostały sos beszamel.

3

Ser drobno zetrzeć, wymieszać z bułką tartą i posypać wierzch zapiekanki, Piec około 35 minut w 80 stopniach.

4

sos beszamel: Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać rózgą. Wlać mleko i mieszać do momentu, aż sos zrobi się jednolity i gęsty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły