0

Składniki

700 Gramów
Łosoś świeży
1 Sztuka
burak
50 Gramów
cukier
100 Gramów
sól
1 Pęczek
koperek
1 Szklanka
cytryna
2 Łyżki
ingridient
chrzan Krakus

Sos:

200 Mililitrów
śmietana 18%
0.5 Pęczka
koperek
1 Łyżeczka
ingridient
chrzan Krakus
3 Łyżeczki
kapary
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Buraka obrać na drobnej tarce, przełożyć do miski. Dodać cukier, sól, posiekany koperek, skórkę z cytryny i chrzan – dokładnie wymieszać. Łososia dokładnie natrzeć marynatą z obu stron, ułożyć na blacie folię spożywczą, a na niej łososia wraz z całą marynatą (od strony mięsa ma być jej grubo). Zawinąć dokładnie w folię (najlepiej owinąć kilka razy) i przełożyć do większego naczynia/pudełka. Łososia najlepiej czymś obciążyć. Marynować przez ok 3 dni ( w międzyczasie łososia przewrócić).
  2. Sos przygotować na 1-2 godziny przed podaniem – wymieszać wszystkie składniki.
  3. Łososia podawać posiekanego na cienkie plasterki z sosem. Można go przechowywać potem około 1 tygodnia w lodówce. Resztki można wykorzystać na kanapki lub do sałatki ziemniaczanej.

Opis

Gravlax to tradycyjne danie z kuchni skandynawskiej - marynowany łosoś w soli i cukrze z dodatkiem koperku i soku z cytryny. W mojej wersji dodaje do niego też buraka i chrzan. Bardzo proste, a niebywale efektowne danie. Podaję go zawsze na Wigilię z sosem śmietanowo - chrzanowym z kaparami. Doskonała propozycja na świąteczne przystawki. Resztki można wykorzystać na pyszne kanapki lub dodać do sałatki ziemniaczanej.

Podobne przepisy

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowal...

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami

Roladki z łososia z delikatnym twarożkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Roladki z łososia z delikatnym twarożkiem

Pikantne krążki ziemniaczane

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Pikantne krążki ziemniaczane

Kruche tarteletki z nadzieniem jajeczno-krabowym i chrzanem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kruche tarteletki z nadzieniem jajeczno-krabowym i chrzanem

Kulebiak z kapustą

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kulebiak z kapustą

Jajka faszerowane z dipami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Jajka faszerowane z dipami

Kaszanka z grilla z chrzanem i ogórkami korniszonami z czosn...

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kaszanka z grilla z chrzanem i ogórkami korniszonami z czosnkiem Krakus

Pasztet wielkanocny jajeczny z koncentratem pomidorowym

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Pasztet wielkanocny jajeczny z koncentratem pomidorowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!