Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Gravlax to tradycyjne danie z kuchni skandynawskiej - marynowany łosoś w soli i cukrze z dodatkiem koperku i soku z cytryny. W mojej wersji dodaje do niego też buraka i chrzan. Bardzo proste, a niebywale efektowne danie. Podaję go zawsze na Wigilię z sosem śmietanowo - chrzanowym z kaparami. Doskonała propozycja na świąteczne przystawki. Resztki można wykorzystać na pyszne kanapki lub dodać do sałatki ziemniaczanej.
700 | Gramów |
Łosoś świeży
|
|
1 | Sztuka |
burak
|
|
50 | Gramów |
cukier
|
|
100 | Gramów |
sól
|
|
1 | Pęczek |
koperek
|
|
1 | Szklanka |
cytryna
|
|
2 | Łyżki | ||
![]() |
|||
Sos: |
|||
200 | Mililitrów |
śmietana 18%
|
|
0.5 | Pęczka |
koperek
|
|
1 | Łyżeczka | ||
![]() |
|||
3 | Łyżeczki |
kapary
|
|
1 | Szczypta |
sól
|
|
1 | Szczypta |
pieprz
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |