Gravlax - marynowany łosoś

katarzyna_sepkowska
Gravlax - marynowany łosoś

0

0 / 0

Gravlax to tradycyjne danie z kuchni skandynawskiej - marynowany łosoś w soli i cukrze z dodatkiem koperku i soku z cytryny. W mojej wersji dodaje do niego też buraka i chrzan. Bardzo proste, a niebywale efektowne danie. Podaję go zawsze na Wigilię z sosem śmietanowo - chrzanowym z kaparami. Doskonała propozycja na świąteczne przystawki. Resztki można wykorzystać na pyszne kanapki lub dodać do sałatki ziemniaczanej.

13

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

700 g łosoś świeży

1 szt. burak

50 g cukier

100 g sól

1 pęcz. koperek

1 szkl. cytryna

2 łyżka chrzan krakus

200 śmietana 18%

0.50 pęcz. koperek

1 łyżeczka chrzan krakus

3 łyżeczka kapary

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

Przygotowanie


1

Buraka obrać na drobnej tarce, przełożyć do miski. Dodać cukier, sól, posiekany koperek, skórkę z cytryny i chrzan – dokładnie wymieszać. Łososia dokładnie natrzeć marynatą z obu stron, ułożyć na blacie folię spożywczą, a na niej łososia wraz z całą marynatą (od strony mięsa ma być jej grubo). Zawinąć dokładnie w folię (najlepiej owinąć kilka razy) i przełożyć do większego naczynia/pudełka. Łososia najlepiej czymś obciążyć. Marynować przez ok 3 dni ( w międzyczasie łososia przewrócić).

2

Sos przygotować na 1-2 godziny przed podaniem – wymieszać wszystkie składniki.

3

Łososia podawać posiekanego na cienkie plasterki z sosem. Można go przechowywać potem około 1 tygodnia w lodówce. Resztki można wykorzystać na kanapki lub do sałatki ziemniaczanej.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły