Gravlax - marynowany łosoś
katarzyna_sepkowska
Gravlax to tradycyjne danie z kuchni skandynawskiej - marynowany łosoś w soli i cukrze z dodatkiem koperku i soku z cytryny. W mojej wersji dodaje do niego też buraka i chrzan. Bardzo proste, a niebywale efektowne danie. Podaję go zawsze na Wigilię z sosem śmietanowo - chrzanowym z kaparami. Doskonała propozycja na świąteczne przystawki. Resztki można wykorzystać na pyszne kanapki lub dodać do sałatki ziemniaczanej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
283
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gravlax to tradycyjne danie z kuchni skandynawskiej - marynowany łosoś w soli i cukrze z dodatkiem koperku i soku z cytryny. W mojej wersji dodaje do niego też buraka i chrzan. Bardzo proste, a niebywale efektowne danie. Podaję go zawsze na Wigilię z sosem śmietanowo - chrzanowym z kaparami. Doskonała propozycja na świąteczne przystawki. Resztki można wykorzystać na pyszne kanapki lub dodać do sałatki ziemniaczanej.
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
700 g łosoś świeży
1 szt. burak
50 g cukier
100 g sól
1 pęcz. koperek
1 szkl. cytryna
2 łyżka chrzan krakus
200 śmietana 18%
0.50 pęcz. koperek
1 łyżecz. chrzan krakus
3 łyżecz. kapary
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Buraka obrać na drobnej tarce, przełożyć do miski. Dodać cukier, sól, posiekany koperek, skórkę z cytryny i chrzan – dokładnie wymieszać. Łososia dokładnie natrzeć marynatą z obu stron, ułożyć na blacie folię spożywczą, a na niej łososia wraz z całą marynatą (od strony mięsa ma być jej grubo). Zawinąć dokładnie w folię (najlepiej owinąć kilka razy) i przełożyć do większego naczynia/pudełka. Łososia najlepiej czymś obciążyć. Marynować przez ok 3 dni ( w międzyczasie łososia przewrócić).
Sos przygotować na 1-2 godziny przed podaniem – wymieszać wszystkie składniki.
Łososia podawać posiekanego na cienkie plasterki z sosem. Można go przechowywać potem około 1 tygodnia w lodówce. Resztki można wykorzystać na kanapki lub do sałatki ziemniaczanej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
283
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.