Gravlax - marynowany łosoś
katarzyna_sepkowska
Gravlax to tradycyjne danie z kuchni skandynawskiej - marynowany łosoś w soli i cukrze z dodatkiem koperku i soku z cytryny. W mojej wersji dodaje do niego też buraka i chrzan. Bardzo proste, a niebywale efektowne danie. Podaję go zawsze na Wigilię z sosem śmietanowo - chrzanowym z kaparami. Doskonała propozycja na świąteczne przystawki. Resztki można wykorzystać na pyszne kanapki lub dodać do sałatki ziemniaczanej.
0
0 / 0
Gravlax to tradycyjne danie z kuchni skandynawskiej - marynowany łosoś w soli i cukrze z dodatkiem koperku i soku z cytryny. W mojej wersji dodaje do niego też buraka i chrzan. Bardzo proste, a niebywale efektowne danie. Podaję go zawsze na Wigilię z sosem śmietanowo - chrzanowym z kaparami. Doskonała propozycja na świąteczne przystawki. Resztki można wykorzystać na pyszne kanapki lub dodać do sałatki ziemniaczanej.
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
700 g łosoś świeży
1 szt. burak
50 g cukier
100 g sól
1 pęcz. koperek
1 szkl. cytryna
2 łyżka chrzan krakus
200 śmietana 18%
0.50 pęcz. koperek
1 łyżeczka chrzan krakus
3 łyżeczka kapary
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
Przygotowanie
Buraka obrać na drobnej tarce, przełożyć do miski. Dodać cukier, sól, posiekany koperek, skórkę z cytryny i chrzan – dokładnie wymieszać. Łososia dokładnie natrzeć marynatą z obu stron, ułożyć na blacie folię spożywczą, a na niej łososia wraz z całą marynatą (od strony mięsa ma być jej grubo). Zawinąć dokładnie w folię (najlepiej owinąć kilka razy) i przełożyć do większego naczynia/pudełka. Łososia najlepiej czymś obciążyć. Marynować przez ok 3 dni ( w międzyczasie łososia przewrócić).
Sos przygotować na 1-2 godziny przed podaniem – wymieszać wszystkie składniki.
Łososia podawać posiekanego na cienkie plasterki z sosem. Można go przechowywać potem około 1 tygodnia w lodówce. Resztki można wykorzystać na kanapki lub do sałatki ziemniaczanej.