Gratin ziemniaczane

EkspertOdKuchni
Gratin ziemniaczane

0

0 / 0

Gratin ziemniaczane to klasyczne danie kuchni francuskiej, które zdobyło uznanie na całym świecie. Składa się z warstw ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry, zanurzonych w mieszance mleka, śmietany i aromatycznego czosnku. Całość jest posypana serem Gruyere, który po zapieczeniu tworzy chrupiącą i złocistą skórkę na wierzchu. Gratin ziemniaczane to świetny wybór jako danie główne, ale także jako dodatek do mięsa lub sałatek. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ziemniaków oraz sera o wyrazistym smaku.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

800 g ziemniaki

200 mleko

300 śmietana 30%

200 g ser gruyere

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki (najlepiej użyć mandoliny).

2

W rondelku podgrzewamy mleko i śmietankę.

3

Do miski przekładamy pokrojone ziemniaki, dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i starty ser. Wszystko mieszamy i przekładamy do brytfanki.

4

Ziemniaki zalewamy ciepłym mlekiem i śmietanką. Brytfankę przykrywamy folią aluminiową.

5

Do rozgrzanego piekarnika do 190°C wkładamy zapiekankę i pieczemy ok 40-45 minut. Pod koniec pieczenia można ściągnąć folię, aby góra się zarumieniła.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły