Gratin ziemniaczane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Gratin ziemniaczane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974822879.jpeg&w=3840&q=75)
Gratin ziemniaczane to klasyczne danie kuchni francuskiej, które zdobyło uznanie na całym świecie. Składa się z warstw ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry, zanurzonych w mieszance mleka, śmietany i aromatycznego czosnku. Całość jest posypana serem Gruyere, który po zapieczeniu tworzy chrupiącą i złocistą skórkę na wierzchu. Gratin ziemniaczane to świetny wybór jako danie główne, ale także jako dodatek do mięsa lub sałatek. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ziemniaków oraz sera o wyrazistym smaku.
0
0 / 0
Gratin ziemniaczane to klasyczne danie kuchni francuskiej, które zdobyło uznanie na całym świecie. Składa się z warstw ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry, zanurzonych w mieszance mleka, śmietany i aromatycznego czosnku. Całość jest posypana serem Gruyere, który po zapieczeniu tworzy chrupiącą i złocistą skórkę na wierzchu. Gratin ziemniaczane to świetny wybór jako danie główne, ale także jako dodatek do mięsa lub sałatek. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ziemniaków oraz sera o wyrazistym smaku.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
800 g ziemniaki
200 mleko
300 śmietana 30%
200 g ser gruyere
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki (najlepiej użyć mandoliny).
W rondelku podgrzewamy mleko i śmietankę.
Do miski przekładamy pokrojone ziemniaki, dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i starty ser. Wszystko mieszamy i przekładamy do brytfanki.
Ziemniaki zalewamy ciepłym mlekiem i śmietanką. Brytfankę przykrywamy folią aluminiową.
Do rozgrzanego piekarnika do 190°C wkładamy zapiekankę i pieczemy ok 40-45 minut. Pod koniec pieczenia można ściągnąć folię, aby góra się zarumieniła.