Gratin ziemniaczane
EkspertOdKuchni

Gratin ziemniaczane to klasyczne danie kuchni francuskiej, które zdobyło uznanie na całym świecie. Składa się z warstw ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry, zanurzonych w mieszance mleka, śmietany i aromatycznego czosnku. Całość jest posypana serem Gruyere, który po zapieczeniu tworzy chrupiącą i złocistą skórkę na wierzchu. Gratin ziemniaczane to świetny wybór jako danie główne, ale także jako dodatek do mięsa lub sałatek. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ziemniaków oraz sera o wyrazistym smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
362
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Gratin ziemniaczane to klasyczne danie kuchni francuskiej, które zdobyło uznanie na całym świecie. Składa się z warstw ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry, zanurzonych w mieszance mleka, śmietany i aromatycznego czosnku. Całość jest posypana serem Gruyere, który po zapieczeniu tworzy chrupiącą i złocistą skórkę na wierzchu. Gratin ziemniaczane to świetny wybór jako danie główne, ale także jako dodatek do mięsa lub sałatek. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ziemniaków oraz sera o wyrazistym smaku.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
800 g ziemniaki
200 mleko
300 śmietana 30%
200 g ser gruyere
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Wartości odżywcze na porcję
Energia
362
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.