Granita truskawkowa
EkspertOdKuchni
Granita truskawkowa to doskonały sposób na osłodzenie letnich dni. To lekka alternatywa dla tradycyjnych lodów, która świetnie sprawdzi się na przyjęcia na świeżym powietrzu lub orzeźwiający deser w ciągu dnia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
127
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Granita truskawkowa to doskonały sposób na osłodzenie letnich dni. To lekka alternatywa dla tradycyjnych lodów, która świetnie sprawdzi się na przyjęcia na świeżym powietrzu lub orzeźwiający deser w ciągu dnia.
4
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g truskawki
150 g cukier
1 szt. sok z cytryny
250 ml woda
Przygotowanie
W rondlu zagotuj wodę i dodaj cukier, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Umieść oczyszczone i pokrojone truskawki w blenderze i zmiksuj je na gładką masę.
Dodaj sok z cytryny do puree truskawkowego.
Połącz przestudzony syrop cukrowy z puree truskawkowym, dokładnie mieszając.
Przelej mieszankę do naczynia, najlepiej na płaską blaszkę, aby uzyskać cienką warstwę.
Włóż naczynie do zamrażarki i co 30 minut mieszaj masę widelcem, aby powstały kryształki.
Powtarzaj ten proces przez około 3-4 godziny, aż granita będzie gotowa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
127
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.