Granita truskawkowa

EkspertOdKuchni
Granita truskawkowa

1

0 / 0

Granita truskawkowa to doskonały sposób na osłodzenie letnich dni. To lekka alternatywa dla tradycyjnych lodów, która świetnie sprawdzi się na przyjęcia na świeżym powietrzu lub orzeźwiający deser w ciągu dnia.

4

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g truskawki

150 g cukier

1 szt. sok z cytryny

250 ml woda

Przygotowanie


1

W rondlu zagotuj wodę i dodaj cukier, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

2

Umieść oczyszczone i pokrojone truskawki w blenderze i zmiksuj je na gładką masę.

3

Dodaj sok z cytryny do puree truskawkowego.

4

Połącz przestudzony syrop cukrowy z puree truskawkowym, dokładnie mieszając.

5

Przelej mieszankę do naczynia, najlepiej na płaską blaszkę, aby uzyskać cienką warstwę.

6

Włóż naczynie do zamrażarki i co 30 minut mieszaj masę widelcem, aby powstały kryształki.

7

Powtarzaj ten proces przez około 3-4 godziny, aż granita będzie gotowa.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

127

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły