Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie

m7
Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie

0

0 / 0

Na zime grzybki jak znalazł

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1.50 kg podgrzybki

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. sól

1 l woda

2 szkl. woda

1 szt. cebula

5 szt. pieprz ziarnisty

4 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

1 szt. cebula

0.50 szkl. ocet

Przygotowanie


1

Grzyby oczyścić dokładnie, pokric na mniejsze kawałki i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie około 30 min. wyjąć z wody osączyć. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. Ocet rozcieńczyć 2 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotować około 15 min. Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć. Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzić czy nie ciekną. Można pasteryzować około 20 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły