Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973656586.jpeg&w=3840&q=75)
Na zime grzybki jak znalazł
0
0 / 0
Na zime grzybki jak znalazł
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1.50 kg podgrzybki
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. sól
1 l woda
2 szkl. woda
1 szt. cebula
5 szt. pieprz ziarnisty
4 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
1 szt. cebula
0.50 szkl. ocet
Przygotowanie
Grzyby oczyścić dokładnie, pokric na mniejsze kawałki i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie około 30 min. wyjąć z wody osączyć. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. Ocet rozcieńczyć 2 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotować około 15 min. Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć. Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzić czy nie ciekną. Można pasteryzować około 20 min.