Gorąca czekolada z masłem orzechowym

decomorreno
Gorąca czekolada z masłem orzechowym

0

5 / 4

Coś dla smakoszy masła orzechowego! Gorąca czekolada z jego dodatkiem to intensywne doznania dla podniebienia. Słodka, kremowa i bardzo apetyczna.

5

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

40 g czekolada decomorreno do picia o 43% zawartości kakao

600 mleko

2 łyżka masło orzechowe

2 łyżka orzeszki ziemne

100 g śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


1

Orzeszki ziemne kruszymy. Podprażamy na suchej patelni aż osiągną złoty kolor.

2

Bok kubka smarujemy odrobiną masła orzechowego. Obtaczamy w orzeszkach ziemnych. Mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy masło orzechowe. Podgrzewamy.

3

Do kubeczków wsypujemy czekoladę do picia, zalewamy gorącym ale nie wrzącym mlekiem z masłem orzechowym. Śmietankę ubijamy na sztywno. Przekładamy na czekoladę. Posypujemy podprażonymi orzeszkami ziemnymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

586

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

32

gram

Tłuszcze

41

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły