Gorąca czekolada z masłem orzechowym
decomorreno
Coś dla smakoszy masła orzechowego! Gorąca czekolada z jego dodatkiem to intensywne doznania dla podniebienia. Słodka, kremowa i bardzo apetyczna.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
586
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 4
Coś dla smakoszy masła orzechowego! Gorąca czekolada z jego dodatkiem to intensywne doznania dla podniebienia. Słodka, kremowa i bardzo apetyczna.
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
40 g czekolada decomorreno do picia o 43% zawartości kakao
600 mleko
2 łyżka masło orzechowe
2 łyżka orzeszki ziemne
100 g śmietanka kremowa 30%
Przygotowanie
Orzeszki ziemne kruszymy. Podprażamy na suchej patelni aż osiągną złoty kolor.
Bok kubka smarujemy odrobiną masła orzechowego. Obtaczamy w orzeszkach ziemnych. Mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy masło orzechowe. Podgrzewamy.
Do kubeczków wsypujemy czekoladę do picia, zalewamy gorącym ale nie wrzącym mlekiem z masłem orzechowym. Śmietankę ubijamy na sztywno. Przekładamy na czekoladę. Posypujemy podprażonymi orzeszkami ziemnymi.