Gorąca czekolada z czerwonym winem

decomorreno
Gorąca czekolada z czerwonym winem

0

5 / 1

Prosty, pyszny i szybki w przygotowaniu napój, który potrafi rozchmurzyć nawet najbardziej ponure nastroje? Proszę bardzo! Wypróbuj nasze antidotum w postaci niezwykle aromatycznej i rozgrzewającej czekolady do picia z dodatkiem czerwonego wina! Co więcej, charakteru naszej czekoladzie dodaje piankowa dekoracja, wprost z zimowej krainy lodu. Koniecznie wypróbuj :)

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 wino czerwone

200 mleko

40 g czekolada decomorreno do picia o 43% zawartości kakao

4 szt. okrągłe czekoladki

3 kostka biała czekolada

6 szt. pianki marshmallows

1 opak. posypka do ciast

Przygotowanie


1

Przygotuj dekorację na czekoladę z 6 dużych pianek marshmallows. Przekrój jedną piankę na pół i zetnij brzegi, by były bardziej ostre, niczym kra lodowa. Pozostałe pianki potnij na mniejsze kawałki.

2

Zetnij kawałki posypki cukrowej aby przygotować małe trójkątne dzioby pingwinków.

3

W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Przy pomocy wykałaczki ozdób czekoladki tworząc oczy oraz białe brzuchy pingwinów, do których dokleisz dzioby i nóżki.

4

Gotowe pingwinki przyklej do piankowej kry czekoladą lub za pomocą wykałaczki.

5

Wino wlej do garnuszka, dodaj mleko i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy napój będzie gorący - dodaj czekoladę DecoMorreno i wymieszaj.

6

Przelej do szklanek. Do brzegu przyczep dużą piankę z pingwinkiem, a mniejsze wsyp na czekoladę. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1195

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

127

gram

Tłuszcze

65

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły