Goły

m7
Goły

2

0 / 0

Goły to nic innego jak ziemniaczane kluski z farszem. Pyszne goły z farszem pieczarkowym polecamy na sycący obiad.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg pieczarki

2 szczyp. pieprz ziołowy

2 szczyp. sól

750 g ziemniaki ugotowane

750 g ziemniaki

1 szkl. bułka tarta

1 szt. cebula biała

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

1 łyżka sól

6 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ugotowane i starte na drobnej tarce ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajko połączyć i doprawić solą.

2

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach przesmażyć z cebulą na oleju .Wystudzić ,dodać bułkę tartą i doprawić pieprzem do smaku.

3

Na ciasto z ziemniaków nałożyć łyżeczkę farszu z pieczarek i uformować podłużne lub okrągłe kluski.

4

Dla lepszego sklejania pomoczyć ręce w wodzie .

5

Gotowe goły wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować 12 minut od wypłynięcia na powierzchnie wody.

6

Podawać z keczupem lub z roztopionym masełkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

304

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły