Golonki indycze zapiekane z grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Golonki indycze zapiekane z grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973511432.jpeg&w=3840&q=75)
doskonale smakują z ziemniaczkami polanymi sosem grzybowym i ulubioną surówką.
0
0 / 0
doskonale smakują z ziemniaczkami polanymi sosem grzybowym i ulubioną surówką.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. kminek
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz kolorowy
6 szt. golonka
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
2 łyżka grzyby suszone
0.50 szt. kostka rosołowa
Przygotowanie
Grzyby moczymy w szklance wody. Golonki wrzucamy do osolonej gotującej się wody wraz z liściem laurowym i zielem angielskim i gotujemy 15 minut. W moździerzu trzemy pieprz, sól oraz kminek i nacieramy tym ugotowane golonki. Następnie golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy ok 1h. Po tym czasie wlewamy wodę wraz z grzybkami oraz kostką rosołową i pieczemy kolejną godzinę w temp. 190°C. Od czasu do czasu polewamy golonki wodą "grzybową". Gdy golonki się spieką (mięso powinno odchodzić od kości), jeśli mamy dość rzadki sos, przelewamy go do rondelka i zagęszczamy rozrobioną mąką.