Golonki indycze zapiekane z grzybami

m7
Golonki indycze zapiekane z grzybami

0

0 / 0

doskonale smakują z ziemniaczkami polanymi sosem grzybowym i ulubioną surówką.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżecz. kminek

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz kolorowy

6 szt. golonka

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

2 łyżka grzyby suszone

0.50 szt. kostka rosołowa

Przygotowanie


1

Grzyby moczymy w szklance wody. Golonki wrzucamy do osolonej gotującej się wody wraz z liściem laurowym i zielem angielskim i gotujemy 15 minut. W moździerzu trzemy pieprz, sól oraz kminek i nacieramy tym ugotowane golonki. Następnie golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy ok 1h. Po tym czasie wlewamy wodę wraz z grzybkami oraz kostką rosołową i pieczemy kolejną godzinę w temp. 190°C. Od czasu do czasu polewamy golonki wodą "grzybową". Gdy golonki się spieką (mięso powinno odchodzić od kości), jeśli mamy dość rzadki sos, przelewamy go do rondelka i zagęszczamy rozrobioną mąką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

889

kcal

Białka

77

gram

Węglowodany

1

gram

Tłuszcze

64

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły