0

Składniki

1 Łyżeczka
kminek
1 Łyżeczka
sól
1 Łyżeczka
pieprz kolorowy
6 Sztuk
Golonka
2 Sztuki
liść laurowy
2 Sztuki
ziele angielskie
2 Łyżki
grzyby suszone
0.5 Sztuki
kostka rosołowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Grzyby moczymy w szklance wody. Golonki wrzucamy do osolonej gotującej się wody wraz z liściem laurowym i zielem angielskim i gotujemy 15 minut. W moździerzu trzemy pieprz, sól oraz kminek i nacieramy tym ugotowane golonki. Następnie golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy ok 1h. Po tym czasie wlewamy wodę wraz z grzybkami oraz kostką rosołową i pieczemy kolejną godzinę w temp. 190°C. Od czasu do czasu polewamy golonki wodą "grzybową". Gdy golonki się spieką (mięso powinno odchodzić od kości), jeśli mamy dość rzadki sos, przelewamy go do rondelka i zagęszczamy rozrobioną mąką.

Opis

doskonale smakują z ziemniaczkami polanymi sosem grzybowym i ulubioną surówką.

Podobne przepisy

Bigos świąteczny

Średni Do 3 godz

Cielęcina w sosie koperkowym

Średni Do 1 godz

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz

Tartaletki z kiszoną kapustą, grzybami, suszoną śliwką i b...

Trudny Ponad 3 godz

Aromatyczna fasolka po bretońsku

Średni Do 2 godz

Biała ryba z rzymskiego garnka

Łatwy Do 1 godz

Grzybowa jak u babci

Łatwy Do 1,5 godz

Kociołek warzywny

Łatwy Do 40 min

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!