Golonka z warzywami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Golonka z warzywami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973297604.jpeg&w=3840&q=75)
Golonka duszona w warzywach jest soczysta i rozpływa się w ustach.
0
0 / 0
Golonka duszona w warzywach jest soczysta i rozpływa się w ustach.
14
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. pieprz
2 szt. wieprzowina golonka
2 szt. liść laurowy
2 szt. czosnek
2 szt. ziele angielskie
4 szt. marchew
2 szt. korzeń pietruszki
1 szt. seler
1 szt. nać pietruszki
0.25 szt. por
2 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli
1 łyżka oliwa
Przygotowanie
Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić.
Gotować na mały ogniu do miękkości.
Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi.
Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące.
Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor golonki (należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć).
Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie.
Do warzyw włożyć podsmażone golonki, podlać wywarem z gotowania golonek i dusić przez około 20 minut.