0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
papryka ostra
1 Szczypta
pieprz
2 Sztuki
Wieprzowina golonka
2 Sztuki
liść laurowy
2 Sztuki
czosnek
2 Sztuki
ziele angielskie
4 Sztuki
marchew
2 Sztuki
korzeń pietruszki
1 Sztuka
seler
1 Sztuka
nać pietruszki
0.25 Sztuki
por
2 Łyżki
mąka pszenna krupczatka Lubelli
1 Łyżka
oliwa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić.
  2. Gotować na mały ogniu do miękkości.
  3. Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi.
  4. Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące.
  5. Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor golonki (należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć).
  6. Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie.
  7. Do warzyw włożyć podsmażone golonki, podlać wywarem z gotowania golonek i dusić przez około 20 minut.

Opis

Golonka duszona w warzywach jest soczysta i rozpływa się w ustach.

Podobne przepisy

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Indycze golonki duszone z cebulą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Indycze golonki duszone z cebulą

Spaghetti z warzywami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti z warzywami

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Gulasz wołowy

Przepis
Średni Do 2 godz
Gulasz wołowy

Szybka zupa pieczarkowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Szybka zupa pieczarkowa

Domowa fasolka po bretońsku

Przepis
Średni Do 3 godz
Domowa fasolka po bretońsku

Kociołek warzywny

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kociołek warzywny

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!