Golonka z warzywami

m7
Golonka z warzywami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Golonka duszona w warzywach jest soczysta i rozpływa się w ustach.

14

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. pieprz

2 szt. wieprzowina golonka

2 szt. liść laurowy

2 szt. czosnek

2 szt. ziele angielskie

4 szt. marchew

2 szt. korzeń pietruszki

1 szt. seler

1 szt. nać pietruszki

0.25 szt. por

2 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli

1 łyżka oliwa

Przygotowanie


Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić.

Gotować na mały ogniu do miękkości.

Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi.

Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące.

Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor golonki (należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć).

Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie.

Do warzyw włożyć podsmażone golonki, podlać wywarem z gotowania golonek i dusić przez około 20 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

943

kcal

Białka

71

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

59

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły