0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
papryka ostra
1 Szczypta
pieprz
2 Sztuki
Wieprzowina golonka
2 Sztuki
liść laurowy
2 Sztuki
czosnek
2 Sztuki
ziele angielskie
4 Sztuki
marchew
2 Sztuki
korzeń pietruszki
1 Sztuka
seler
1 Sztuka
nać pietruszki
0.25 Sztuki
por
2 Łyżki
mąka pszenna krupczatka Lubelli
1 Łyżka
oliwa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić.
  2. Gotować na mały ogniu do miękkości.
  3. Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi.
  4. Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące.
  5. Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor golonki (należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć).
  6. Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie.
  7. Do warzyw włożyć podsmażone golonki, podlać wywarem z gotowania golonek i dusić przez około 20 minut.

Opis

Golonka duszona w warzywach jest soczysta i rozpływa się w ustach.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!