0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
papryka ostra
1 Szczypta
pieprz
2 Sztuki
Wieprzowina golonka
2 Sztuki
liść laurowy
2 Sztuki
czosnek
2 Sztuki
ziele angielskie
4 Sztuki
marchew
2 Sztuki
korzeń pietruszki
1 Sztuka
seler
1 Sztuka
nać pietruszki
0.25 Sztuki
por
2 Łyżki
mąka pszenna krupczatka Lubelli
1 Łyżka
oliwa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić.
  2. Gotować na mały ogniu do miękkości.
  3. Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi.
  4. Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące.
  5. Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor golonki (należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć).
  6. Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie.
  7. Do warzyw włożyć podsmażone golonki, podlać wywarem z gotowania golonek i dusić przez około 20 minut.

Opis

Golonka duszona w warzywach jest soczysta i rozpływa się w ustach.

Podobne przepisy

Gulasz wołowy

Średni Do 2 godz
Gulasz wołowy

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Spaghetti z warzywami

Łatwy Do 40 min
Spaghetti z warzywami

Indycze golonki duszone z cebulą

Łatwy Do 3 godz
Indycze golonki duszone z cebulą

Biała ryba z rzymskiego garnka

Łatwy Do 1 godz
Biała ryba z rzymskiego garnka

Kociołek warzywny

Łatwy Do 40 min
Kociołek warzywny

Kokardki z kurczakiem

Łatwy Do 40 min
Kokardki z kurczakiem

Ravioli z wołowiną w sosie własnym

Średni Do 3 godz
Ravioli z wołowiną w sosie własnym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!