Golonka z pieczarkową pierzynką
m7
Golonka zapiekana w piekarniku.
0
0 / 0
Golonka zapiekana w piekarniku.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. sos sojowy
2 łyżecz. miód
1 łyżecz. sól
0.25 łyżecz. pieprz
0.25 łyżecz. papryka czerwona słodka
1 łyżecz. ziołowe ziarenka smaku
500 g pieczarki
2 szt. wieprzowina golonka
2 szt. cebula
4 łyżka mąka pszenna tortowa
5 łyżka olej
Przygotowanie
Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą dodać soli i ugotować prawie do miękkości.
Wyjąć golonki i przestudzić.
Mąkę, paprykę, pieprz i ziarenka smaku wymieszać i obtoczyć golonki.
Podsmażyć na oliwie.
Podsmażone golonki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować skórę miodem zmieszanym z sosem sojowym.
Pieczarki oczyścić, pokroić na pół.
Jeśli są duże przekroić na 4 części.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Wokół golonek ułożyć na przemian pieczarki z cebulą, lekko skropić sosem sojowym, podlać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek i piec w piekarniku 40 minut w temperaturze 150 stopni.