Golonka w pieczarkach i papryce

m7
Golonka w pieczarkach i papryce

0

0 / 0

Bardzo syte jedzonko - golonka, od czasu do czasu nie zaszkodzi!

18

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

50 olej

0.25 łyżeczka pieprz czarny

0.20 łyżeczka pieprz kolorowy

1 łyżeczka papryczka ostra chili

3 l woda

500 g pieczarki

50 g lubella mąka puszysta uniwersalna

4 szt. wieprzowina golonka ze skórą

2 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula biała

3 szt. czosnek

1 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. seler

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

1 łyżka sól

5 łyżka sos sojowy

Przygotowanie


1

Golonki umyć, włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby były przykryte.

2

Gotować na małym ogniu około 1 godziny zdejmując powstałe burzyny.

3

Po godzinie dodać sól, pieprz, obrane ząbki czosnku, liść i ziele, sos sojowy ciemny, marchew, pietruszkę i seler i gotować jeszcze koło 30-40 minut.

4

Wyjąć golonki z wywaru, przestudzić, można przekroić na pół jak są duże, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoto na oleju.

5

Dodać oczyszczone i pokrojone papryki, pieczarki i cebulę i podsmażyć od czasu do czasu mieszając.

6

Wszystko podlać odrobiną wywaru z golonek, przykryć pokrywką i dusić około 10 - 15 minut.

7

Podawać np. z ćwikłą i musztardą i pieczywem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły