Golonka w pieczarkach i papryce
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Golonka w pieczarkach i papryce](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973053152.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo syte jedzonko - golonka, od czasu do czasu nie zaszkodzi!
0
0 / 0
Bardzo syte jedzonko - golonka, od czasu do czasu nie zaszkodzi!
18
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 olej
0.25 łyżecz. pieprz czarny
0.20 łyżecz. pieprz kolorowy
1 łyżecz. papryczka ostra chili
3 l woda
500 g pieczarki
50 g lubella mąka puszysta uniwersalna
4 szt. wieprzowina golonka ze skórą
2 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula biała
3 szt. czosnek
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. seler
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 łyżka sól
5 łyżka sos sojowy
Przygotowanie
Golonki umyć, włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby były przykryte.
Gotować na małym ogniu około 1 godziny zdejmując powstałe burzyny.
Po godzinie dodać sól, pieprz, obrane ząbki czosnku, liść i ziele, sos sojowy ciemny, marchew, pietruszkę i seler i gotować jeszcze koło 30-40 minut.
Wyjąć golonki z wywaru, przestudzić, można przekroić na pół jak są duże, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoto na oleju.
Dodać oczyszczone i pokrojone papryki, pieczarki i cebulę i podsmażyć od czasu do czasu mieszając.
Wszystko podlać odrobiną wywaru z golonek, przykryć pokrywką i dusić około 10 - 15 minut.
Podawać np. z ćwikłą i musztardą i pieczywem.