Golonka pieczona w kapuście
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Golonka pieczona w kapuście](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2606-1702057634203.jpeg&w=3840&q=75)
Ta golonka jest pieczona w rękawie i nadmiar tłuszczu się wytopi.Podana z pieczonymi ziemniaczkami i piwem smakuje super.Polecam bardzo!!!
2
4.1 / 10
Ta golonka jest pieczona w rękawie i nadmiar tłuszczu się wytopi.Podana z pieczonymi ziemniaczkami i piwem smakuje super.Polecam bardzo!!!
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg golonka wieprzowa
1 kg kapusta kiszona
1 szczyp. sól biała
1 szczyp. czosnek granulowany
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. pieprz czarny mielony
1 łyżecz. cukier
2 szt. cebula
2 szt. czosnek
5 szt. suszone grzybki
1 szt. delikat do mięs
1 szt. delikat do zup
2 łyżka olej
Przygotowanie
Golonkę umyć i osuszyć.Natrzeć dokładnie solą,czosnkiem,czosnkiem granulowanym,paparyką i na końcu całą golonkę posypać delikatem do mięs.
Golonkę nacierać przyprawami również pod skórą i pod kością,tak żeby przyprawy dostały się do każdego miejsca.
Golonkę wkładamy do rękawa do pieczenia,związać dokładnie z dwóch stron i odstawić do lodówki.Im dłużej golonka poleży w przyprawach,tym będzie lepsza.
Pieczemy w rękawie,w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.Po godzinie pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy nadal przez pół godziny.
Po tym czasie pieczenia Zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze około pół godziny.
Grzyby myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z odrobiną soli przez około pół godziny.
Do głębokiego rondla wlewamy olej,na rozgrzany olej wrzucamy cebule pokrojone w ćwiartki i podsmażamy.Dodajemy do cebuli kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna to dłużej płuczemy),pieprz,delikat do zup,odrobinę cukru i podsmażamy.Dodajemy do kapusty ugotowane grzybki i podlewamy całość wywarem z grzybów.
Dusimy bez przykrycia, często mieszając.Doprawiamy do smaku.
Upieczoną golonkę kroimy na porcje i wkładamy do kapusty. Pod przykryciem podgrzewamy całość przez około 15 minut.