Golonka pieczona w kapuście

m7
Golonka pieczona w kapuście

2

4.1 / 10

Ta golonka jest pieczona w rękawie i nadmiar tłuszczu się wytopi.Podana z pieczonymi ziemniaczkami i piwem smakuje super.Polecam bardzo!!!

13

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg golonka wieprzowa

1 kg kapusta kiszona

1 szcz. sól biała

1 szcz. czosnek granulowany

1 szcz. papryka ostra

1 szcz. pieprz czarny mielony

1 łyżeczka cukier

2 szt. cebula

2 szt. czosnek

5 szt. suszone grzybki

1 szt. delikat do mięs

1 szt. delikat do zup

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Golonkę umyć i osuszyć.Natrzeć dokładnie solą,czosnkiem,czosnkiem granulowanym,paparyką i na końcu całą golonkę posypać delikatem do mięs.

2

Golonkę nacierać przyprawami również pod skórą i pod kością,tak żeby przyprawy dostały się do każdego miejsca.

3

Golonkę wkładamy do rękawa do pieczenia,związać dokładnie z dwóch stron i odstawić do lodówki.Im dłużej golonka poleży w przyprawach,tym będzie lepsza.

4

Pieczemy w rękawie,w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.Po godzinie pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy nadal przez pół godziny.

5

Po tym czasie pieczenia Zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze około pół godziny.

6

Grzyby myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z odrobiną soli przez około pół godziny.

7

Do głębokiego rondla wlewamy olej,na rozgrzany olej wrzucamy cebule pokrojone w ćwiartki i podsmażamy.Dodajemy do cebuli kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna to dłużej płuczemy),pieprz,delikat do zup,odrobinę cukru i podsmażamy.Dodajemy do kapusty ugotowane grzybki i podlewamy całość wywarem z grzybów.

8

Dusimy bez przykrycia, często mieszając.Doprawiamy do smaku.

9

Upieczoną golonkę kroimy na porcje i wkładamy do kapusty. Pod przykryciem podgrzewamy całość przez około 15 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły