Golonka pieczona w kapuście
m7
Ta golonka jest pieczona w rękawie i nadmiar tłuszczu się wytopi.Podana z pieczonymi ziemniaczkami i piwem smakuje super.Polecam bardzo!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
461
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
4.1 / 10
Ta golonka jest pieczona w rękawie i nadmiar tłuszczu się wytopi.Podana z pieczonymi ziemniaczkami i piwem smakuje super.Polecam bardzo!!!
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg golonka wieprzowa
1 kg kapusta kiszona
1 szczyp. sól biała
1 szczyp. czosnek granulowany
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. pieprz czarny mielony
1 łyżecz. cukier
2 szt. cebula
2 szt. czosnek
5 szt. suszone grzybki
1 szt. delikat do mięs
1 szt. delikat do zup
2 łyżka olej
Przygotowanie
Golonkę umyć i osuszyć.Natrzeć dokładnie solą,czosnkiem,czosnkiem granulowanym,paparyką i na końcu całą golonkę posypać delikatem do mięs.
Golonkę nacierać przyprawami również pod skórą i pod kością,tak żeby przyprawy dostały się do każdego miejsca.
Golonkę wkładamy do rękawa do pieczenia,związać dokładnie z dwóch stron i odstawić do lodówki.Im dłużej golonka poleży w przyprawach,tym będzie lepsza.
Pieczemy w rękawie,w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.Po godzinie pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy nadal przez pół godziny.
Po tym czasie pieczenia Zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze około pół godziny.
Grzyby myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z odrobiną soli przez około pół godziny.
Do głębokiego rondla wlewamy olej,na rozgrzany olej wrzucamy cebule pokrojone w ćwiartki i podsmażamy.Dodajemy do cebuli kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna to dłużej płuczemy),pieprz,delikat do zup,odrobinę cukru i podsmażamy.Dodajemy do kapusty ugotowane grzybki i podlewamy całość wywarem z grzybów.
Dusimy bez przykrycia, często mieszając.Doprawiamy do smaku.
Upieczoną golonkę kroimy na porcje i wkładamy do kapusty. Pod przykryciem podgrzewamy całość przez około 15 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
461
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.